Staffars Seriers Blog: Expressen slutar med serier?

19 mars 2007

Expressen slutar med serier?

Tydligen så har Expressen beslutat sig för att dra in seriesidan för att se om folk blir upprörda. Själv har jag aldrig köpt en Expressen i mitt liv och kommer förmodligen inte att göra det heller så det här beslutet berör mig inte personligen. Men det känns lite hånfullt när Expressens talesman säger att:
"Märk väl. Vi vågar inte röra horiskopet"

Tydligen är det hela ett experiment som de genomförde helt tyst en fredag. Jag sitter och försöker vara upprörd men det går inte riktigt. Mitt intryck är att Expressen inte har någon person som jobbar på en viktig post som tycker om serier vilket bland annat märks på att deras kultursidor tar väldigt sällan upp serier och deras urval av serier på seriesidan har de få gånger jag bläddrat igenom tidningen de senaste åren har gett mig ett intryck av att vara avlagda serier från andra tidningar. Det är främst den dåliga kvalitén på seriesidorna som gör att jag känner att det gör verkligen inte till eller från om de slopar seriesidan då en dålig seriesida känns minst lika ointresserat som om det inte fanns någon. Då kan förhoppningsvis kanske de serieintresserade söka sig någon annanstans. Det är ju det enda sättet som de ansvariga på Expressen förstår att de gjort fel.

Därmed inte sagt att en seriesida är värdelös, tvärtom jag tror att i en tuff konkurrenssituation så är nog en riktigt bra seriesida en bidragande orsak till att välja a istället för b. Men samtidigt så krävs det engagemang och lite tur för att få till det och det saknas hos många tidningsmakare. En annan komponent i en bra seriesida nuförtiden är att ha en bra/populär svensk serie. En del av Metros ursprungliga framgång kan sägas kom tack vare Monica Hellströms serier och fortsatte med Rocky och nu Elvis. Jag minns väldigt tydligt hur många som kom och frågade efter om seriealbum med Monicas serier när Metro startade och jag tror jag inte var enda stället som det frågades efter.

En sak som slår mig just som jag skriver är att om vi tittar på de stora stockholmstidnignarna så är det egentligen Expressen (som det går sämre för än aftonbladet) och SVD (som det går sämre för än DN) som saknar en svensk seriestripp. Sambandet är ju glasklart, skall man gå bra som dagstidning så behöver man svenska serier på seriesidan.

Dessutom är ju lägligt ur flera synvinklar just nu att satsa svenskt. Det just nu saknas en riktigt stor amerikansk stjärna bland dagspresserierna. Tomheten efter Kalle och Hobbe, Opus mfl är stort och ingen har riktigt etablera sig. Det finns en mängd serieskoleelever som utbildat sig till ingen nytta och behöver något att göra.