Staffars Seriers Blog: Yaoi-trubbel

27 mars 2007

Yaoi-trubbel

I slutet av förra veckan så hände något väldigt ovanligt. Ett japansk förlag (Libre) som specialiserar sig på yaoi la ut en text på sin hemsida på engelska om att ett amerikanskt förlag (CPM/Be Beautiful)inte har rättigheterna till de olika yaoi-serier som de ger ut och mer eller mindre hota med distributörer med domstol om de fortsätter att erbjuda de album som japanerna anser sig ha rätten till.

Jag skriver anser för grunden till det hela är en konkurs för en tredje part, det japanska förlag (Biblios) som först licensierade yaoin till det amerikanska företaget. Efter konkursen så köpte Libre över en del av serieskapare som Biblios hade så de kontrollerar nu åtminstone de nya serier som serieskaparna gör vad som inte är känt är om de tidigare avtal som CPM/Be Beautiful hade med Biblios gäller fortfarande och att de därmed har rätt att ge ut serierna på engelska.

Det har åtminstone en gång tidigare hänt att ett amerikanskt serieförlag gett ut manga utan rättigheter. Det var Antartic Press som besökte ett Comiket och kom hem med en massa serier som de gav ut i två tidningar Dojinshi och H-Bomb vilket ledde till att två japanska seriestorheter besökte en amerikansk mässa med i stort sett ett enda mål, att ställa utgivarna mot väggen vilket de även lyckades med.

Det intressanta med det här är i första hand att Libre gick ut så offentligt och framför allt på engelska. Det är mycket smart mediamässigt då fansen (internationellt sett,inte våra kära kunder) är rätt rabiata och väldigt välvilligt inställda till det japanska och kritisk mot de amerikanska förlagen. Det kan även vara ett mediatrick för att berätta att de har rättigheterna till de här skaparna nu och att de hemskt gärna licensierar ut dom.

Vem har rätt i den här affären? Ingen som helst aning då allt hänger på japansk konkurslagstiftning vilket är helt okänd. Om du vill läsa mer om diskussionen så rekommenderar jag den här sidan som har en bra tidslinje och spaltar upp fakta bredvid det som kan antas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar