Staffars Seriers Blog: Upplysningsmanga

24 juli 2007

Upplysningsmanga

DN har en intressant artikel om en spännande svenska som blivit föremål för en Edu-manga dvs undervisningsmanga.

Det fanns ett par intressanta detaljer i artikeln som jag tycker är värda att uppmärksamma. Dels att de pratar med redaktören som är en av de viktigaste personerna i mangavärlden. Det är ytterst få serieskapare som har helt fria händer i Japan så det är en viktig person att intervjua. Jag har ingen statistik på hur ofta populära mangor trycks om men 16 gånger är imponerade under alla omständigheter. Det skulle ha varit skoj och få veta vad den totala upplagan är i Japan.

En liten kul detalj som en bloggare gjorde mig uppmärksam på. De använder bildexempel från en koreansk utgåva i pappersutgåvan (inget exempel på nätet tyvärr).

Lite tråkigt att det verkar vara en dussintecknare som fick göra jobbet. Väldigt ospännande bilder men intressant att den verkar vara i färg fast det kan vara därför som de valt en koreansk utgåva att hämta exempel från.

Vi har köpt in ett par sådana om bl.a. Beethoven och någon till som jag irriterande nog inte kommer på vem det är just nu. Jag vill minnas att Staffar tyckte de var rätt ok för yngre läsare vilket tyvärr för vår del innebär att de blir stående på hyllan då vi har en något äldre läsekrets. Just Edu-manga och Business manga (vi har ett par om skapelseprocess kring Cup Noodle och en kring framtagandet av en bil som är riktigt läsvärda).

Förhoppningsvis så översätts det några av den här typen av manga till svenska snart.

2 kommentarer:

  1. Vänta, har de översatt en manga om Beethoven till engelska? En som verkligen är om Beethoven och inte gör honom till en angstig bishounen eller kämpande rymdvarelse dvs?

    SvaraRadera
  2. Japp. Det är Astro Boy som berättar om den verkliga Beethoven, fast dina idéer låter som om det skulle bli väldigt skojiga mangor. :-)

    Gillade din blogg.

    SvaraRadera