Staffars Seriers Blog: Vem eller vad skall finnas med i Nationalencyklopedin?

22 oktober 2007

Vem eller vad skall finnas med i Nationalencyklopedin?

I samband med Comiquiz så pratade jag med Göran Ribe som berättade att det börjar bli dags att uppdatera serieartiklarna hos NE. Det är ett intressant dilemma att välja vad som skall läggas till. Till skillnad från exempelvis Wikipedia (och inte minst Seriefrämjandets seriewiki) så måste artiklarna filtreras och viktas så att man får fram det väsentliga. Görans riktlinje var att de artiklar som skall läggas till bör till ämnet vara sådant som ett stort antal icke-serieintresserade ändå borde hört talas om. Följaktligen har jag funderat över vad har hänt i serievärlden sedan mitten av 90-talet och tänker ta tillfället i akt att i ren hybris skriva ned några förslag på artiklar.

Den största och förmodligen viktigaste artikeln är nog utökningen av manga. Här behövs en rätt stor historisk genomgång och inte minst genomgång av några av de större genrerna inom manga samt ett försök att försöka definiera manga berättarmässigt dvs ignorera stora ögon och spetsig näsa ytligheten och gå in lite mer på mangas förhållande till tid och rum berättarmässigt. Vad gäller individuella artiklar om manga och mangaskapare så är det däremot svårt att hitta något att skriva om. Dragonball kommer förmodligen att komma in som egen artikel och det är nog helt rätt att välja serien framför skaparen i det fallet men annars så är det rätt tunt med nya storstjärnor som kommit fram på sistone. Det känns som om manga-industrin väntar på nästa stora serie efter Dragonball-derivaten One Piece och Naruto.

När det gäller Sverige så kommer nog Martin Kellerman att vara självskriven därefter är det egentligen två namn som jag tycker kommer på tal, Mats Jonsson och Hälge/Lars Mortimer. Mats är förmodligen den viktigaste personen i seriesverige det senaste decenniet, inte bara som väldigt inflytesrik serieskapare utan också för sitt redaktörskap först på Mega-Pyton och sedan på Galago. När det gäller Hälge så är det en serie som nått ut i första hand utanför seriekretsar och inte minst utanför storstaden. Utöver de här namnen kan man diskutera Elvis/Tony Cronstam men den serien har inte haft något större genomslag och bär exempelvis inte namnet på en egen serietidning. Åsa Grennvall är ett annat namn som skulle kunna tänkas vara värt en egen artikel men jag undrar om hennes genomslag varit tillräckligt stort. Optimal press är nog när jag tänker på saken värd att ta upp till diskussion när det gäller införandet.

När det gäller europeiska serier så kommer Marjene Satrapi att komma med och förmodligen även David B utöver det har jag lite för dålig koll på vad som har hänt men Lewis Trondheim och därmed L'Assension bör nog finnas med i diskussionen.

Vad gäller USA så känns det rätt torftigt egentligen. Vad jag förstår så antingen finns Dan Clowes och Chris Ware redan med eller så är de klart att de kommer som nya artiklar. Därefter blir det svårt för det känns inte som om det etablerats sig några nya mega-stjärnor under den här perioden. De som kommer närmast är Adrian Tomine och Jeffrey Brown men de har inte fått den massmediala uppmärksamhet som de behövt för att få komma med. När det gäller lite mer genreförfattare så har det efter Neil Gaiman varit väldigt tunnt. Garth Ennis tycker jag är någon som har presterat en stor mängd serier som gör honom åtminstone diskuterbar. Därefter är det förmodligen Brian Bendis och Mark Millar som kommer i fråga men de är i mitt tycke mer hype än substans så jag vill nog inte ha med dom av den anledningen.

Jag har med största sannolikhet glömt ett antal namn som kan komma på fråga så föreslå gärna men tänk på att det skall vara namn som många känner till redan idag snarare än bra serieskapare som folk borde känna till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar