Staffars Seriers Blog: januari 2009

28 januari 2009

Suck, platsbrist på flyget

För andra gången på kort tid har det varit platsbrist på planet och eftersom vi inte är en prioriterad kund hos vår speditör så plockas våra (och resten av seriestockholms) paket av. Ger oss lite mer tid att jobba med webbshoppen som jag hoppas kunna få upp i någon version i slutet av veckan. Som det ser ut nu så är vi färdiga med genomgången av butikens högra sida (minus det svenska och disney) och har väl en bit över 700 album som vi ska ta och skriva in och skaffa bilder till. Just nu funderar jag på att slänga upp armarna och säga nu räcker det. Upp med butiken så får vi ta allt annat eftersom. Samtidigt känns det lite dumt att inte lägga upp fullständiga kategorier. Det är ju en del av det nyaste som folk vill åt.

Får fatta ett beslut senare idag tror jag.

22 januari 2009

Hjälp läggs ned

Mikael Sol meddelar på SEF-forumet att Hjälp läggs ned med omedelbar verkan. Synd, jag hade förhoppningar på att det kunde utvecklas till något under det kommande året då det sjätte numret visade tendenser till att de funnit någon typ av form.

Därmed föll en av mina önskningar direkt.

20 januari 2009

Godbitar från senaste leveransen

Från väldigt sena leveranser till en tidig. Skönt att det hela är på väg att normalisera sig lite. Nu väntar vi bara på att det skall komma in lite större sändningar. Inte för att det inte finns skojiga serier i den här sändningen.

För att kapitalisera lite på Läderlappens död så släpper DC ett album med tidigare serier där han dör, Batman The Strange Deaths Of Batman. Frågan är om det är bra att tala om att han kommer tillbaka, det ger lite mindre tyngd åt själva eventet men samtidigt så är ju frågan om de kunnat undergräva den historia de berättat ännu mer.

Complete Aranzi Hour är en bizarr manga som jag rekommenderar att de som uppskattar Fantagraphics- och Galagoserier tar en titt på.

På tal om manga så är Maximum Ride Bk 01 en av de få pseudomangar som vi tagit in. Tidigare har den gått i Yen Magazine och var en riktigt trevlig bekanskap där. Ser väldigt japansk ut i stilen.

NBMs utgåvor av lite udda europeiska serier fortsätter med Miss Dont Touch Me Gn. En historia om flicka som hamnar på bordell i början av 1900-talet. Det är inte så mycket sex i historien som man kan misstänka utan mer av ett kriminaldrama. Mycket trevligt tecknat dessutom.

Ytterligare en matlagningsmanga har sett dagens ljus. Oishinbo Bk 01 Japanese Cuisine är en serie som går igenom grunderna inom japansk matlagning utifrån en historia om att skapa den ultimata japanska menyn. Lite seriösare version av Yakitake Japan kan man kanske uttrycka det hela.

Slutligen så vill jag nämna Tokyo Days Bangkok Nights Tp som innehåller Seth Fishers Vertigo Pop Tokyo som var otroligt läckert illustererat. Så synd att han dog ung.

Som vanligt hittar du listan över nyinkommet på nyinkommet-sidan.

Hatar granbarr

Någon har i helgen släpat en gran längs trottoaren utanför butiken. Jag har varit ute och sopat ett antal gånger men ändå dras det in massor och eftersom vi rotar runt i lagret en hel del just nu så kommer jag inte åt dammsugaren för tillfället.

Annars är det rätt ödsligt i butiken just nu på grund av dåligt väder samt nära lön i den fattigaste månaden på året. Hoppas det bättrar sig i nästa vecka.

19 januari 2009

Godbitar från senaste leveransen

Nästan en hel djäkla vecka försenad så fick vi äntligen in den här lilla sändningen. Det är lite frustrerande att bara sitta och vänta men tack och lov dök den upp till slut. Nåja, det fanns med tre stycken saker som jag skulle vilja nämna i den här sändningen.

Först och främst det första albumet av Jeff Smiths RASL. Det var en väldigt trevlig överraskning att plocka upp det ur kartongen då det hade ungefär samma storlek som ett europeiskt seriealbum. När det stod med i katalogen så kändes det lite futtigt med ett album på bara tre nummer men i det här formatet är det väldigt prisvärt. Snyggt ser det ut att vara dessutom.

Tales from outer surburbia är nästa bok från Shaun Tans penna. Tidigare gjorde han den mycket uppmärksammade The Arrival som slog väldigt mycket i kulturkretsar. Till skillnad från den så är den här boken en bilderbok med stora mängder text, alltså inte en serie.

Slutligen så har vi senaste volymen av MOME där Gilbert (Freak Brothers) Sheltons nya serie börjar.

Som vanligt hittar du hela listan över det som kom in på nyinkommet-sidan.

Önskningar för 2009

Dags för årets upplaga av önskningar och förväntningar. Det är tredje året (2007, 2008 uppföljning här) som jag försökt formulera något typ av lös plan och förväntningar för det kommande året.

Det här önskar jag se hända under 2009:
* Den svenska vågen utomlands fortsätter
* Att det kommer ut ett par blockbusters inom de litterära serierna
* Att försäljningen vänder uppåt
* Att Joakim Pirinen tar plats i svenska akademin
* Att vi får ett år med bra promenadväder
* Att förändringarna på den amerikanska marknaden inte blir katastrofala (mer om det senare)
* Slut på mega-eventens tid, åter till att bra serier säljer
* Återkomst av Vertigo-serien
* Hjälp överlever året och inte minst fortsätter utvecklingen mot en egen profil


Det här förväntar jag mig skall hända under 2009:
*Att vi blir klara med webbshoppen (snart dessutom)
* Den ekonomiska krisen slår hårt mot serievärlden där bl.a. ett antal småförlag kommer att sluta ge ut serier och ett antal seriebutiker slå igen
* Ett par spektakulära konkurser från ingenstans inom den vanliga bokhandeln/bokförlagen
* En ny svensk serieskapare kommer att etablera sig i de svenska medvetandet
* Watchmen blir en stor framgång på vita duken men på grund av uppgörelsen mellan Fox och Warner så stoppas alla ev uppföljare


Jag vill liksom förra året passa och utmana både kollegor i branschen och andra seriebloggare. Jag vill höra vad: Mikke på Komika, Johannes på Galago, Seriehyllan, Stef Gaines, Junkkultur, Geekporr, Fredrik Strömberg, Ted på Digital Comics, Weltklasse Serier, Lisa Medin, Draken och Flodhästen, Simon Säger mfl. tror om nästa år. Jag är rätt säker på att jag glömt någon eller några seriebloggare så skicka gärna följande utmaning vidare.

Skriv upp era drömmar och mardrömmar för 2009 utifrån de bitar av serievärlden som ni är intresserad av och meddela mig så att jag kan följa upp och sammanställa. Lite grupparbete i seriebloggosfären helt enkelt.

16 januari 2009

Evenemangstips- Föreläsning om HBT-serier på Hallongrottan

Våra vänner på Hallongrottan arrangerar en föreläsning om HBT-serier med Tim Fisher som gjort den rätt trevliga gay-serien Cavalcade of Boys.

15 januari 2009

Uppcon 2009

Vi kommer tyvärr inte att medverka som försäljare på Uppcon den här helgen. Det är ett antal faktorer som samverkat inte minst de ökade priserna och den ökade konkurrensen vilket fick oss att inse att det förmodligen skulle vara ett förlustprojekt. Sedan tillkommer arbetet med vår webbshop som måste bli färdig någon gång. Allt som allt så finns det inte tid och energi att ställa upp på ett 24-timmars konvent. Ett litet råd till mangakonvent som planerar att ha öppet alla dygnets timmar. Ha ett handlarrum med öppettider (gärna till 8-9 på kvällen), låt inte handlarna sitta i hallen typ och tvingas ha öppet samma tider som er.

Vi saknar för övrigt konvent att åka till. Vi är inbjudna till Kristinehamn men tror att vi har lite svårt att ta oss dit. Måste greja det där körkortet någon gång tror jag.

Inge previewsgenomgång den här månaden

På grund av att vi alla har varit sjuka i omgångar från jul och fram till nu så har vi inte hunnit med att skriva en genomgång av det som kommer ut. Vi ber om ursäkt för det och lovar att bättre oss i februari.

Vilken bizarr serievecka i medias nyhetsflöde

Jag hyser ett visst roat intresse av vad dagstidningarna skriver om serier. Det sker inte ofta och det är alltid lika roande att se hur "lättlurade" eller kanske snarare hur dagens höga tempo innebär att möjligheten att kolla saker är minimal. Ofta är det därför omskrivna press releaser som roar någon journalist som skriver en kortare text. Typexemplet för det den här veckan får väl sägas vara Obamas gästspel i Amazing Spider-Man. Kul för Obama som enligt rykten under kampanjen samlade på gamla hederliga spindeln (och Conan) men det känns för mig som en rätt cynisk mediaploj utan något annat berättigande. Läs gärna Steven Grants genomgång (scrolla ned till "Notes under the floorboards") av hur det hela inte är logiskt ur kontinuetshänseende i Marvel Universumet.

En annan liknande sak som det skrivits om den här veckan är att Stan Lee nu skall hitta på någon gay superhjälte och försöker marknadsföra den som världens första trots att det är bevisligen falskt. Möjligen kan man sträcka sig till att det är första gaya superhjälten på TV men ett antal av figurerna på listan jag länkade till har åtminstone förekommit i tecknade tv-serier så i så fall skulle detta vara första gaya superhjälten på tv som har huvudrollen.

På tal om gay så har någon gjort en gay-läsning av en av de mest sexlösa serierna någonsin. Vanligtvis roas jag av sådana här slashläsningar, Acke blir ju mycket roligare när man läser det som en gay-metafor för att inte tala om Star Trek men det här känns lite mer ansträngt än normalt. Jag gillade Aftonbladets slaktning av försöket, mer sånt tack.

Betydligt roligare var det att läsa SVDs presentation av Jason Little. Även om jag ställer mig undrande till varför just han uppmärksammas. Visserligen är han en av de få litterära serieskapare som har valt webben som främsta publiceringssätt men allvarligt talat, han har släppt ett album för snart 7 år sedan och har inget nytt på gång. Ett klart exempel på en journalist som skriver om något han tycker mycket om och framför allt gör det bra. Dessutom blev jag glad av att sälja ett ex av ett album sin vi har haft i hyllan sedan det kom ut.

Fast roligast av allt var att Joakim Pirinen har blivit nominerad till DNs stora kulturpris . Ett stort välförtjänt grattis och jag håller alla tummar och tår jag har för att att han skall vinna.

08 januari 2009

Godbitar från veckans sändning

Vi börjar med en modern klassiker, American Splendor Another Dollar Tp är den andra Vertigo-samlingen med nyskrivet Pekar-material och som är illustrerat av en hel del av de reguljära Vertigo- och Splendor-tecknarna.

Ett glatt återseende har vi i Blue Monday Thieves Like Us 1. Det är alldeles för länge sedan vi fick något nytt skaparägt från Chynna Clugston. Kul att hon är tillbaka.

IDWs maffiga klassikerutgivning fortsätter med Complete Little Orphan Annie Hc Vol 02. Harold Grays serie från depressionen, kanske kusligt aktuell just nu också.

Groo Hell On Earth Tp är det första nya Groo-albumet på väldigt många år. Den här gången om miljöförstöring och cheese dip (eller var det svärdsfajt? Groo gjorde något dumt i alla fall)

Vi brukar inte ta in rollspel men Mouse Guard Rpg Hc kunde vi inte motstå. Serien är ju en av våra största favoriter.

En av mina favoritmangor de senaste åren avslutas i och med Monster Tp Vol 18. Det har varit en fröjd att läsa den här hårdkokta thrillern.

Tales Of The Batman Tim Sale Tp är korthistorier av mannen som tecknade Batman the Long Halloween.

Som vanligt hittar du hela listan över de album och tidningar som kommit in på nyinkommet-sidan.

02 januari 2009

2008 vilka önskningar slog in

Det är dags att gå igenom vilka av mina önskningar för 2008 som slog in och vilka som jag hade fel i.

Det jag önskade var:
* Webbshoppen äntligen färdig!
Är i princip färdig. Behöver fyllas med innehåll vilket förhoppningsvis sker under januari om alla bara blir friska.
* Färre mangalbum ges ut i USA
Det här slog in. Åtminstone ett 100-tal färre album kom ut under 2008 och enligt de kända planer så kommer ännu färre album ut 2009. Det är bra för det är för mycket skit som kommit ut de senaste åren och förhoppningsvis leder detta till att vi kommer att få lättare att hitta till den bra mangan.

* Att Galagos internationella satsning blir en framgång
Hmm, det här slog halvt in. Jag har sett några få (betydligt färre än jag trott) positiva recensioner av From the Shadow of the Northern Light och jag vet att flera svenska serieskapare har fått kontrakt på att komma ut i USA vilket är positivt. Men jag hade hoppats på lite mer, talet om en svensk våg. Vi får se vad som händer under 2009, effekten kan komma då.

* Att vi kommer ut på fler mässor/konvent än i år
Stämde inte. Vi kom ut på färre vilket har satt sitt spår i vår omsättning.

* Att Hjälp! utvecklas till en vettig tidning
Sista numret för året kändes som om de hade hittat en form. Upprepar de den två gånger tror jag att de har ett berättigande utöver vara ett reklamblad för Kartagos albumutgivning.
* Att det kommer ut fler bra seriealbum än 2007
Hmm minnet är inte vad det borde vara. Jag vet att jag missnöjd över 2007s utgivning. Den svenska utgivningen under 2008 har helt klart varit bättre än föregående år. Den amerikanska har väl varit ungefär jämngod så sammantaget så har väl den här önskningen slagit in.

* Att utökningen av genrer inom mangautgivningen fortsätter
Föll inte igenom visserl igen fick jag en enorm kick av Gantz som kändes återkomst för en gammal mangagenre, SF men annars har det var mer av det som givits ut tidigare. Möjligen kan man prata om en del yuri-ökning.

* Att vi får se en ny bra deckarserie under 2008
Kommer inte ihåg någon som startades under 2008.

* Färre independenttidningar som satsar på sammanblandningar av genrer
Det såg vi mindre av 2008.

* Däremot så hoppas jag på att fler independentförlag satsar på rena genreserier
Såg ingen uppsving i det här, mycket för att jag inte såg någon riktig uppsving för independentbolag. Vad jag däremot såg var fler riktiga bokförlag som satsade på serier genom att adaptera sina redan framgångsrika bokserier till serier ofta inom fantasygenren så lite slog den önskningen igen. Bara inte på ett sätt som jag tror leder fram till fler bra serier.

* Jag hoppas oerhört mycket att vi får se någon gammal glömd serieskapare återvända
Messner-Loebs kom på fötter igen med en stor samling av Journey bl.a., vilket räcker för mig att den här önskningen slår in.

* Färre personer bryr sig om masskrossövers och fler bryr sig om serierna är bra istället.
2008 var året då allt dominerades av Final Crices, Secret Invasion och vad tusan mer. Så nej, den här önskningen slog inte in i USA.

* Att Staffars Serier är mer bekant vid starten av 2009 än vid starten av 2008.
Man kan väl få drömma lite ^_^

Sedan försökte jag förutspå lite vad som skulle ske
* Den Digitala revolution kommer att ha stort inflytande över serierna under det här året och med det menar jag dels att fler personer kommer att gå över till att läsa serier på dataskärmen och att det innebär mer scannrade serier finns tillgänglig.
Den här utvecklingen har pågått lite i bakgrunden men jag har noterat att flera stamkunder som pratar om det hittat serier de köpt hos oss på nätet och därför droppat dom.

* Serietidningsdöden kommer att fortsätta då den nya serietidningsreligion är seriealbum.
Genom de stora cross overs som pågått så har den här inte slagit in.

* Vi kommer att se ett antal mindre amerikanska förlag lägga av under 2008 förmodligen något mer känt då kostnaden för att ge ut serier ökar med bl.a. kravet på att de skall ha EAN-koder för få distribueras via Diamond.
Jag tror vi sett en del vanity-projekts från Previews men inga av de mer profilstarka småförlagen vilket glädjer mig mycket.

* Vi kommer att få se minst ett rättsfall i USA där moralkonservativa krafter kommer att hoppa på serier. Det skulle inte förvåna mig om det rättsfallet handlar om Yaoi. Däremot tror jag att de goda kommer att segra.
Det glädjer mig mycket att detta inte slog in. USA stod inför ett vägskäl och det verkar som om de mer progressiva människorna har tagit tillbaka rätten att få läsa det de vill.

Jag utmanade även andra serieskribenter om vilka önskningar de hade för 2008. Hittade inte alla men Johannes på Galago, hade väldigt många rätt även Mikke på Komika hade ett par rätt i det som han trodde skulle få se. Ola Hammarlund svarade i min tråd på seriefrämjandets forum och hade hälften rätt så gott jag kunde se.

Nu är det dags att skriva önskningarna för 2009

Dags att blicka framåt mot 2009

Vi börjar blicka framåt mot nästa år som jag tror kommer vara ett skiljeår på många sätt. Den finansiella krisen kommer att sätta sina spår på en hel del plan och slå mot alla led i seriernas kretslopp från förlag och tryckerier till distributörer och föräljningsställen till köpare och och begagnat butiker. Just nu har jag rätt stora 90-tals vibbar och den finanskrisen klarade sig både vi och förlagen rätt hyggligt ifrån även om det var tufft under perioder. När det gäller den här krisen är jag lite mer osäker. Internet har förändrat vårt förhållningssätt i grunden när det gäller vår konsumtion av kultur. Det enorma utbud av serier (och annan kultur) som erbjuds bara ett musklick bort gör att folk har blivit både bekvämare och mer sparsmakad i det som de väljer att införskaffa i butiker.

Den stora förändring som hände under förra finanskrisen var att det försvann många av antikvariaten och lumpbodarna där man kunde hitta billig skräpkultur. Enligt den enkla ekonomiska princip som heter fler säljare än köpare. Jag tror att den här krisen kommer nog slå hårdare mot butiker som säljer nya serier, inte minst därför att det finns en enorm konkurrens från internetbutiker. Jag tror även att vi under det här året kommer att se flera bokhandlare slå igen. Därför är det bra att det görs försök att möte deras konkurrens som exempelvis att bokhandlarföreningen tar strid mot nätbokhandlarnas snyltande på bokrean (även om de får till viss del får skylla sig själva som tillåtit förhandsbokningar till fysiska butiker innan nätbokhandlarna var den enorma maktsspelare de är nu).

När det gäller den svenska seriemarknaden så har det redan framkommit att Schibstedt är i behov av finansiell omstrukturering liknande den som Ordfront nyligen genomled. Det har påpekats för mig att ett sätt för dom att få in kapital snabbt skulle vara att sälja Kartago som är ett lönsamt dotterbolag. Frågan är väl vem som skulle kunna tänka sig att köpa det. Verksamheten liknar en hel del som Egmont har (dvs att framgångsrikt ompacketera välkänt material) och jag tror nog att det skulle vara intressant för just Egmont att utöka sin verksamhet med exempelvis Rocky. Frågan är dock om de skulle vara en bra ägare då de är hur skall vi säga mer mainstream-aktiga än vad Kartago nu kommer undan med. Jag har svårt att se att det Skissbok av Markus Nyblom och en del andra alterantiva serieskapare skulle släppas igenom av Egmont. Vad jag förstår så är Kartago lönsamt vilket gör att flera andra större bokförlag rimligen borde ha intresse av dom vilket jag personligen tror vore ett bättre hem.

Det finns ett behov av åtminstone två större utgivare av alternativa serier i Sverige. Galago är nog rätt nära sin gräns för vad de klarar av när det gäller utgivning. Det är ungefär en bok i månaden från dom vilket är mer än nog. Komika är ett enmansföretag och förmodligen inte tillräckligt lönsamt för att börja spekulera i svenska seriedebutanter. Optimal är även det ett enmansföretag som dessutom gått lite på sparlåga de senaste åren. 2008 var ett kanonår för svenska serier med väldigt många väldigt framgångsrika album. Men om det kommer in lite grus i maskineriet kan det börja hicka rejält och den generation av nya svenska serietecknare som vi börja se kan komma få svårt att få sina serier publicerade.

Om vi lämnnar Sverige så är en annan stor fråga för 2009 är vad som kommer att hända med mangautgivningen i USA. Folk har förutspått Tokyopops undergång i många år och av de stora mangautgivarna är det de som just nu är mest utsatta tror jag. Huvudsakligen för att de i mångt och mycket saknat en klar linje i vad de gjort utan det varit en hel del hatti-fnattande med olika projekt som snabbt kommit upp och sedan övergivits. Vi har sett att Broccolli aviserat att de kommer lägga ned sin utgivning till årskiftet och Digital Manga/Juné dra ned på sin utgivning av yaoi. Fler besked av liknande slag kommer säkerligen att komma under året. Mycket tack vare att Borders har haft ekonomiska bekymmer under 2008 och riskerar att gå i konkurs under 2009. Borders har varit mycket pådrivande i mangarevolutionen de senaste 10 åren vilket gör att deras problem kommer att sätta sina spår inte bara hos mangautgivarna utan även hos hos alternativförlagen vilket gör att jag tror att även där kommer vi få se neddragningar i utgivningen (det är redan utlovat färre år än 2008) och tyvärr också en ökad risk för konkurser.

Serier har de senaste åren varit en av få tillväxtgrupper inom bokhandeln och för alla amerikanska bolag har det tillkommit många fler försäljningsställen vilket har lett till ökad försäljning. Om nu bokhandeln får det tuffare leder det till att förlagen får det tuffare speciellt om de förutsatt att de kommer att få liknande beställningar som de sett de senaste åren.

En annan sak att hålla koll på är vad som händer med antalet amerikanska seriebutiker. Vid tiden för 90-tals krisen så försvann ett stort antal försäljningställen för serier då en spekulationsbubbla exploderade. Visserligen så var många av dom butiker som försvann butiker som hoppade på serier efter det att samlarkortsbubblan pysste ut (de gick sedan vidare till leksaker och finns nu på ebay i jakt efter snabba cash) men det var en hel del väldigt välrenommerade butiker som försvann just då.

Det finns med andra ord en hel del orosmoment på himlen 2009 och då har vi inte börjat snudda vid dollarkursen. Allt kommer tack och lov inte att infrias men det känns lite gungflyaktigt.

God fortsättning på det nya året

Vi önskar alla våra kunder ett gott nytt år.

Nu kavlar vi upp armarna för att det skall bli bättre än 2008