Staffars Seriers Blog: Dags att blicka framåt mot 2009

02 januari 2009

Dags att blicka framåt mot 2009

Vi börjar blicka framåt mot nästa år som jag tror kommer vara ett skiljeår på många sätt. Den finansiella krisen kommer att sätta sina spår på en hel del plan och slå mot alla led i seriernas kretslopp från förlag och tryckerier till distributörer och föräljningsställen till köpare och och begagnat butiker. Just nu har jag rätt stora 90-tals vibbar och den finanskrisen klarade sig både vi och förlagen rätt hyggligt ifrån även om det var tufft under perioder. När det gäller den här krisen är jag lite mer osäker. Internet har förändrat vårt förhållningssätt i grunden när det gäller vår konsumtion av kultur. Det enorma utbud av serier (och annan kultur) som erbjuds bara ett musklick bort gör att folk har blivit både bekvämare och mer sparsmakad i det som de väljer att införskaffa i butiker.

Den stora förändring som hände under förra finanskrisen var att det försvann många av antikvariaten och lumpbodarna där man kunde hitta billig skräpkultur. Enligt den enkla ekonomiska princip som heter fler säljare än köpare. Jag tror att den här krisen kommer nog slå hårdare mot butiker som säljer nya serier, inte minst därför att det finns en enorm konkurrens från internetbutiker. Jag tror även att vi under det här året kommer att se flera bokhandlare slå igen. Därför är det bra att det görs försök att möte deras konkurrens som exempelvis att bokhandlarföreningen tar strid mot nätbokhandlarnas snyltande på bokrean (även om de får till viss del får skylla sig själva som tillåtit förhandsbokningar till fysiska butiker innan nätbokhandlarna var den enorma maktsspelare de är nu).

När det gäller den svenska seriemarknaden så har det redan framkommit att Schibstedt är i behov av finansiell omstrukturering liknande den som Ordfront nyligen genomled. Det har påpekats för mig att ett sätt för dom att få in kapital snabbt skulle vara att sälja Kartago som är ett lönsamt dotterbolag. Frågan är väl vem som skulle kunna tänka sig att köpa det. Verksamheten liknar en hel del som Egmont har (dvs att framgångsrikt ompacketera välkänt material) och jag tror nog att det skulle vara intressant för just Egmont att utöka sin verksamhet med exempelvis Rocky. Frågan är dock om de skulle vara en bra ägare då de är hur skall vi säga mer mainstream-aktiga än vad Kartago nu kommer undan med. Jag har svårt att se att det Skissbok av Markus Nyblom och en del andra alterantiva serieskapare skulle släppas igenom av Egmont. Vad jag förstår så är Kartago lönsamt vilket gör att flera andra större bokförlag rimligen borde ha intresse av dom vilket jag personligen tror vore ett bättre hem.

Det finns ett behov av åtminstone två större utgivare av alternativa serier i Sverige. Galago är nog rätt nära sin gräns för vad de klarar av när det gäller utgivning. Det är ungefär en bok i månaden från dom vilket är mer än nog. Komika är ett enmansföretag och förmodligen inte tillräckligt lönsamt för att börja spekulera i svenska seriedebutanter. Optimal är även det ett enmansföretag som dessutom gått lite på sparlåga de senaste åren. 2008 var ett kanonår för svenska serier med väldigt många väldigt framgångsrika album. Men om det kommer in lite grus i maskineriet kan det börja hicka rejält och den generation av nya svenska serietecknare som vi börja se kan komma få svårt att få sina serier publicerade.

Om vi lämnnar Sverige så är en annan stor fråga för 2009 är vad som kommer att hända med mangautgivningen i USA. Folk har förutspått Tokyopops undergång i många år och av de stora mangautgivarna är det de som just nu är mest utsatta tror jag. Huvudsakligen för att de i mångt och mycket saknat en klar linje i vad de gjort utan det varit en hel del hatti-fnattande med olika projekt som snabbt kommit upp och sedan övergivits. Vi har sett att Broccolli aviserat att de kommer lägga ned sin utgivning till årskiftet och Digital Manga/Juné dra ned på sin utgivning av yaoi. Fler besked av liknande slag kommer säkerligen att komma under året. Mycket tack vare att Borders har haft ekonomiska bekymmer under 2008 och riskerar att gå i konkurs under 2009. Borders har varit mycket pådrivande i mangarevolutionen de senaste 10 åren vilket gör att deras problem kommer att sätta sina spår inte bara hos mangautgivarna utan även hos hos alternativförlagen vilket gör att jag tror att även där kommer vi få se neddragningar i utgivningen (det är redan utlovat färre år än 2008) och tyvärr också en ökad risk för konkurser.

Serier har de senaste åren varit en av få tillväxtgrupper inom bokhandeln och för alla amerikanska bolag har det tillkommit många fler försäljningsställen vilket har lett till ökad försäljning. Om nu bokhandeln får det tuffare leder det till att förlagen får det tuffare speciellt om de förutsatt att de kommer att få liknande beställningar som de sett de senaste åren.

En annan sak att hålla koll på är vad som händer med antalet amerikanska seriebutiker. Vid tiden för 90-tals krisen så försvann ett stort antal försäljningställen för serier då en spekulationsbubbla exploderade. Visserligen så var många av dom butiker som försvann butiker som hoppade på serier efter det att samlarkortsbubblan pysste ut (de gick sedan vidare till leksaker och finns nu på ebay i jakt efter snabba cash) men det var en hel del väldigt välrenommerade butiker som försvann just då.

Det finns med andra ord en hel del orosmoment på himlen 2009 och då har vi inte börjat snudda vid dollarkursen. Allt kommer tack och lov inte att infrias men det känns lite gungflyaktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar