Staffars Seriers Blog: Vilken bizarr serievecka i medias nyhetsflöde

15 januari 2009

Vilken bizarr serievecka i medias nyhetsflöde

Jag hyser ett visst roat intresse av vad dagstidningarna skriver om serier. Det sker inte ofta och det är alltid lika roande att se hur "lättlurade" eller kanske snarare hur dagens höga tempo innebär att möjligheten att kolla saker är minimal. Ofta är det därför omskrivna press releaser som roar någon journalist som skriver en kortare text. Typexemplet för det den här veckan får väl sägas vara Obamas gästspel i Amazing Spider-Man. Kul för Obama som enligt rykten under kampanjen samlade på gamla hederliga spindeln (och Conan) men det känns för mig som en rätt cynisk mediaploj utan något annat berättigande. Läs gärna Steven Grants genomgång (scrolla ned till "Notes under the floorboards") av hur det hela inte är logiskt ur kontinuetshänseende i Marvel Universumet.

En annan liknande sak som det skrivits om den här veckan är att Stan Lee nu skall hitta på någon gay superhjälte och försöker marknadsföra den som världens första trots att det är bevisligen falskt. Möjligen kan man sträcka sig till att det är första gaya superhjälten på TV men ett antal av figurerna på listan jag länkade till har åtminstone förekommit i tecknade tv-serier så i så fall skulle detta vara första gaya superhjälten på tv som har huvudrollen.

På tal om gay så har någon gjort en gay-läsning av en av de mest sexlösa serierna någonsin. Vanligtvis roas jag av sådana här slashläsningar, Acke blir ju mycket roligare när man läser det som en gay-metafor för att inte tala om Star Trek men det här känns lite mer ansträngt än normalt. Jag gillade Aftonbladets slaktning av försöket, mer sånt tack.

Betydligt roligare var det att läsa SVDs presentation av Jason Little. Även om jag ställer mig undrande till varför just han uppmärksammas. Visserligen är han en av de få litterära serieskapare som har valt webben som främsta publiceringssätt men allvarligt talat, han har släppt ett album för snart 7 år sedan och har inget nytt på gång. Ett klart exempel på en journalist som skriver om något han tycker mycket om och framför allt gör det bra. Dessutom blev jag glad av att sälja ett ex av ett album sin vi har haft i hyllan sedan det kom ut.

Fast roligast av allt var att Joakim Pirinen har blivit nominerad till DNs stora kulturpris . Ett stort välförtjänt grattis och jag håller alla tummar och tår jag har för att att han skall vinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar