Staffars Seriers Blog: Vertigo Crime - huh?

26 augusti 2009

Vertigo Crime - huh?

Jag har länge hävdat att Vertigo (eller DC) borde ha utökats med en deckar-imprint. Det har känts som en naturlig utveckling av de redan håller på med. Jag tänker i första hand på att fler författare (både TV och prosa) ger sig på seriemediet, det finns redan en färdig publik för deckare och inte minst så ligger materialet rätt nära de superhjälteserie som man redan är bra på. Vertigo har kännts som rätt underförlag att utöka då det är etablerat och har bokhandelsframgångar samt riktar sig till en äldre publik.

Jag blev mao rätt glad när då Vertigo Crime lanserades. Jag blev ännu gladare när de attraherat Ian Rankin till att skriva en bok men lite förbryllad när det visade sig att den skulle handla om John Constantine. Märkligt val av figur för att göra om till deckare men det går givetvis att berätta en sådan historia. Märk om min förvåning när jag läser Dark Entries och det är en vanlig Hellblazer-historia utan några som helst deckar- eller crimeinslag. Det är övernaturlig skräck som sig bra (och bra sådan) vilket får mig att undra varför man slår undan bena på sig själva på detta vis.

Just Hellblazer har de försökt med både originalalbum och med etablerade prosaförfattare som Denise Mina. Det kan vara som så att de böckerna inte sålt tillräckligt bra och Ian Rankin är mest känd som deckarförfattare men samtidigt är det så kortsiktigt. Om man skall få en ny imprint att fungera måste det vara helgjutet och även då misslyckas man om man är för feg.

Jag kan inte hjälpa att tänka på DCs Minx imprint där en av anledningarna till att de misslyckades var att de inte släppte tillräckligt många album på en gång när de började. Nu började de med en och sen ytterligare och sedan ytterligare en. Helt omöjligt att få någon styrsel på vad det var för något. Hur mycket jag än hatade First Seconds lansering med fyra dyra album på en och samma gång så gjorde den att vi rätt snabbt kunde bilda oss en uppfattning om vilken kvalitet det var på böckerna både innehållsmässigt och produktionsmässigt vilket såg till att vi snabbare ökade på vår initialorder och gav dom mer utrymme i butiken.

Åter till Vertigo Crime. Den andra boken, Filthy Rich, är en "ren" crime-historia som tyvärr sabbas lite av tecknaren. Victor Santos är spanjor som förmodligen skaffat sin inspiration för hur USA skall tecknas från andra serier. Jag blir aldrig klok på vilken tid det är som det hela är tänkt att utspela sig. Det hjälper inte att kroppsspråket hela tiden är skrikigt och bildvinklarna rätt aggressiva så jag får en rätt rörig känsla av det hela. Azzarello kör på i vanlig hårdkokt stil men historien är lite tunn och om man jämför med Ed Brubakers Criminal eller för all del Sleeper så känns inte Azarellos huvudperson inte lika trött och distanserad. Något som jag tycker behövs för att få trovärdighet i historien.

Tyvärr gör detta att jag måste ge ett Huh? eller möjligtvis ett Meh åt den här nya imprinten som betyg och det trots att Dark Entries är ett mycket bra Hellblazer-album. Synd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar