Staffars Seriers Blog: Godbitar från den senaste leveransen

18 september 2009

Godbitar från den senaste leveransen

En liten men naggande god sändning den här veckan som dessutom kryddas av några riktigt trevliga svenska album. Vi börjar dock med det nya amerikanska.

3 Story är en ny bok av Matt Kindt som tidgare gjorde den mycket trevliga Super Spy. Den här gången så handlar det om världens längsta man och kvinnorna omkring honom. Den är likt Super Spy uppbyggd i korta historier som bildar en enhet.


Vertigo fortsätter sin intressanta satsning på originalalbum med Alcoholic Sc. Vilket är en självbiografisk historia om en alkoholist och hur han tog sig ur träsket. Det som gör den lite mer intressant än många andra i den här genren är den handlar om lite mer än just bara alkoholismen. Sedan skadar de inte att de plockat upp Dean Haspiel som tecknare. Det gör det hela mycket mer läsbart.

Drawn & Quarterly fortsätter sin utgivning av John Stanley med serieversionen av Nancy . Det är alltså längre historier (dvs flera sidor) med Lisa och Sluggo serier. Det är lite kul att titta på teckningsstilen här. För huvudfigurerna och de viktigare bifigurerna är väldigt nära Ernie Bushmiller i stilen om än lite mer tredimensionella medans de nya figurerna är väldigt mycket Stanley.

Vi fortsätter med det svenska där vi börjar med andra volymen av Jan Lööfs Serier. I den här volymen skriver Lööf lite om sina erfarenheter om att vara måltavla för feministisk kritik vilket jag fann rätt intressant. Serierna som samlas är Bellman och några Felixäventyr. Kul i alla fall att den här kulturskatten åter blir tillgänglig.


Epix visar livstecken genom att publicera Tinet Elmgrens Eva Asbesthjärtan som verkar vara en intressant feministisk action historia. Inte minst för att hon valt att ha en prostituerad som huvudfigur. Det är dock inte någon spekulativt sex i den här serien snarare spekulativt våld.


Åsa Ekström gör sin efterlängtade debut med Sayonara September. även om den inte är sveriges första manga som förlaget vill hävda (dock inte Åsa Ekström). Däremot är det kul att det kommer ut mänga fortfarande när de svenska förlagen verkar vilja undvika manga. Gillar också att handlingen utspelar sig på en serieskola. Med tanke på hur många sådana det finns i Sverige så är det lite underligt att det är först nu som första boken om den världen publiceras.

En av mina föräldrars favoritserier i DN,
Medelålders Plus, kommer med sitt första album. Det kanske inte är så konstigt då de är i samma generation. Kul i alla fall att bredden finns även åt det här hållet i seriesverige.Slutligen så har två av mina favoritmangor kommit in,
Pluto
och Oishinbo. I Pluto fortsätter den täta jakten på det monster som tar kål på världens mest framstående robotar. Det är en väldigt tät, actionfylld stämning i den här serien och jag kan inte släppa att Urusawa har hämtat en del inspiration från Blade Runner. I Oishinbo har turen kommit till grönsaker. Jag gillar verkligen den här matlagningsmangan och den tävling som finns och de lite mer slapstick artade bitarna mellan matlagningen.

Som vanligt finns allt i webbshoppen och på nyinkommet-sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar