Staffars Seriers Blog: Mycket som händer under en vecka i skogen

30 september 2009

Mycket som händer under en vecka i skogen

Jag spenderade förra veckan med att plocka svamp och bär och var helt bortkopplad från resten av världen. Det hände dock en hel del.

Det var en bokmässa. Du hittar liveblogg både hos Fredrik Strömberg och hos Komika. Har inte hört om några nyheter därifrån utan folk verkar ha sålt en hel del böcker över lag.

Det har delats ut två seriepriser. Dels bokmässans traditionella Adamson samt så delade Seriefrämjandet
ut Urhunden. I år har jag inte varit särskilt engagerad i vem som skall få Urhunden till viss del för att nomineringar och utdelande har sammanfallit med min semester men även för att när de nu delas ut under bokmässan så är det alldeles för långt ifrån aktuell period. Jag är mer intresserad av att sammanfatta 2009 än jag är av förra årets böcker. Med det sagt ett stort grattis till alla som fått pris.

Horst Schröder blev intervjuad av Nya Wermlands Tidning. Jag kan inte säga att jag håller med om att vuxenserier inte säljer i Sverige. Tvärtom upplever jag att det säljs mer av den typen av serier nu än någonsin tidigare. Däremot så säljer inte Epix inte särskilt bra och det är svårt för småförlag att nå ut. Det är två helt olika saker dock.

På tal om småförlag så noterar jag att vår konkurrent Adlibris har börjat pressa sina leverantörer rätt hårt och ökat kostnaderna för just de småförlagen. Du hittar Albumförlagets reaktion här och Komikas reaktion här. För vår del så är det bra ju färre böcker som finns hos Adlibris men det är definitivt problem för de mindre förlagen som behöver alla inkomstkällor som finns. Jag tycker det är värt att nämna att så vitt jag kunnat se från offentliga källor så har Adlibris gått med förlust i stort sett alla år under sin existens och att det går att jämföra med Amazon som istället för att pressa leverantörskostnaderna istället höjde priserna mot konsument.

Slutligen ett stort grattis till David Liljemark för att ha blivit tilldelas Region Värmlands författarstipendium för Boltzius.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar