Staffars Seriers Blog: Godbitar från veckans sändning

11 september 2009

Godbitar från veckans sändning


Jag ber om ursäkt för att det inte blev någon genomgång förra veckan. Det hanns tidsmässigt inte med av olika anledningar. Den här veckan tänker jag dock inte missa då min allraste bästaste favoritmanga Yotsuba&! kommer med sitt sjätte album. Det har varit en väldigt lång väntan på det albumet sedan ADV la ned utgivningen. Nu har Yen Press plockat upp rättigheterna och gjort en ny översättning vilket har lett till att vi nu har alla böckerna i lager. Om du inte känner till serien så är det en alldeles underbart charmig historia om en hyperaktiv liten flicka som upptäcker världen. I den sjätte volymen så lär hon sig att cykla och hon gråter absolut inte när hon ramlar och slår sig. Inte alls!

Jag har sagt det igen och fortsätter att säga det. 2009 är ett fantastisk år för oss som gillar vardagsrealistiska serier. Vi har bjudits på en stor mängs fantastiska berättelser och Stiches är en av dom. En självbiografisk barndomsskildring om någon som hade en något udda uppväxt där halscancer gjorde att han förlorade ett av sina stämband. Föräldrarnas skuld kring allt tar sig vid i en väldigt ansträngd uppväxtmiljö där även annat tynger föräldrarna.

Fantagraphics gör en kulturgärning genom att plocka upp Tardi bland sina tecknare. Förutom en nyöversättning av Just Här (för vilken gång i ordningen?) så ger de även ut en av Tardis romanadaptioner. West Coast Blues som är ett relativt nytt verk av Tardi men en äldre historia av Jean-Patrick Manchette. En snabbgenombläddring ger att det är en väldigt hårdkokt historia med ond bråd död vilket jag givetvis ser fram emot att få läsa.


Slutligen så uppmärksammar vi två svenska album. Egmont har i sin klassiska Spirou-återgivning kommer till åren innan Franquin.  Spirou 1936-46 presenterar i mångt och mycket Rob-Vel och Jijé för en svensk publik och för oss som gillar klassiska serier är det en godbit. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att det är närmast faksimiler som är i albumet. Förmodligen var det billigast så men jag hade gärna sett en ny färläggning.

Sista albumen den här veckan är Loka Kanarps Pärlor och Patroner som kan sägas vara en feminiskt version av Henrik Langes böcker.  Kända och ökända kvinnor från historien presenteras på fyra rutor. En rätt trevlig presentbok mao.

Som vanligt finns allt i webbshoppen och på nyinkommet-sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar