Staffars Seriers Blog: Rapport från julhandeln

16 december 2009

Rapport från julhandeln

Ledsen för bloggens frånvaro den senaste tiden. Vintermörkret och den skizofrena tid som vi serieförsäljare kallar julhandel fick mig att föredra att läsa ikapp mig på serier inför min topplista för 2009.

Inte ens de två senaste leveranserna har fått mig att hoppa högt av glädje. En vän av ordning tycker att om saker skall ha möjlighet att säljas till jul så bör de komma i god tid så att folk kan skriva upp det på sina önskelistor. Inte som i Walking Deads fall dagen innan (om vi har väldig tur) julafton. Nu får vi in nästa Yotsuba i nästa leverans men annars har det varit väldigt tomt på intressanta saker att skriva om. Låt oss hoppas att det inte det är en förvarning inför 2010 (som iofs har ett par intressanta saker på gång som ex ett nytt Dan Clowes-album)

Julhandeln är annars som alltid lika delar själskrossande och roligaste tiden på åren. Det är först den här veckan som vi upplevt att den riktiga julklappsförsäljningen har kommit i gång. Massor av roliga frågor om vilket album som passar till den och den men samtidigt också väldigt mycket dötid. Våra stammisar prioriterar ned serierna för annan shopping och julklappskunderna är för få och för snabba. In och ut är vad som gäller.

Dessutom saknas det ett framgångsrikt album i julhandeln. Vi säljer bra av Pärlor och Patroner, Asterios Polyp och Watchmen men annars är det väldigt spritt det vi säljer.  Eller det är lite fel. Det finns ett album som många frågar om som jag är förbannad på att vi inte lyckats få in på nytt sedan det släpptes och det är Crumbs version av första moseboken. Det svenska albumet har vi och säljer på en del men väldigt många vill ha Crumb på engelska och inget annat. Jag misstänker att det finns ett antal tusen exemplar som studsar omkring i stora bokhandelskedjor och förlaget vågar inte trycka om innan de har koll på om det blir returer. Tyvärr har det varit lite av årets tema för oss men mer om det vid ett senare tillfälle.

Försöket med årets julkalender har väl inte funkat så bra som vi hoppats heller.  Vi har lyckats bra med tekniken och det har varit en bra lärobit men så mycket har vi inte sålt. Jag kommer därför att från och med i morgon lägga upp julklappstipset här i bloggen. Fast med en liten försening gentemot lucköppningen på förstasidan då jag gillar att folk öppnar luckor först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar