Staffars Seriers Blog: Kommer Image att bli den amerikanska seriens räddare?

29 mars 2012

Kommer Image att bli den amerikanska seriens räddare?


Jag har länge tyckt att den amerikanska seriescenen befunnit sig i en kreativ kris. Det gäller i första hand HBO-typen av serie som jag tänker på. Wildstorm har lagts ned där det tidigare flaggskeppet Vertigo har vattnats ut rejält. Dark Horse gör samma sak som de gjort i över 25 år utan att utvecklats, IDW kör reprinter på gamla serier och utvecklar inte mycket nytt. Boom överflödar marknaden med titlar för att sälja till filmindustring och Marvel har aldrig varit intresserade av den typen av serier. 

Kvar finns Image som genom sin struktur och deras filosofi att "visst, publicerar vi dig om du betalar tryckkostnaderna som är höga".  De blev hemmet för många serieskapare som ville upp även om de är väldigt få som blivit stora. Det har med tiden blivit ett fåtal prestigeprojekt med etablerade stora författare som Warren Ellis Ministry of Space och Garth Ennis the Pro. Att det inte är fler beror till stor del att pengana som serieskaparna tjänar kommer från slutresultatet. Det gör att man måste publicera ett antal nummer innan man ser sin första dollar och då bara om man säljer över ett visst antal exemplar. Den dealen gör det inte fullt så intressant att satsa på nya projekt.

Nu verkar något ha hänt. På Image Expo så annonserade det ut ett flertal högintressanta projekt där Grant Morrison och Daerick (Transmetropolitan, Boys) Robertsson HAPPY! får nog sägas vara det mest intresanta. Men även Mark Millar och Frank Quietlys Jupiter's Children tror jag kommer få uppmärksamhet. Vi har även Black Kiss 2 och en ny serie av Brian Wood, den här gången med Ming Doyle som tecknare samt ett par nya serier från Steve Niles penna. Det hela känns spännande och det är skönt att se ett förlag som satsar lite.

Med den begränsade information som jag har så kan jag se två skäl till Image har blivit attraktivt igen. Huvudskälet är nog att det finns allt färre ställen att göra sin egen grej på. Speciellt om du vill ha skäligt betalt. När de andra förlagen drar ner så blir Image-dealen intressantare speciellt om man får behålla mediarättigheter och tjäna in en kova den vägen. Sedan så håller jag det inte helt otänktbart att Image har förändrat sina villkor något som gjort dom mer intressanta. Det är dock grov spekulation från min sida. I vlket fall välkomnar jag utvecklingen och hoppas att vi kommer få se många intressanta serier från Image i fortsättningen.Kommer Image att bli den amerikanska seriens räddare?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar