Staffars Seriers Blog: Vi sörjer Kristiina Kohlemainen

28 mars 2012

Vi sörjer Kristiina Kohlemainen

På serietekets blogg lämnas det oerhört tragiska  meddelandet att Kristiina Kohlemainen har avlidit. En stor sorg och saknad drabbar inte bara oss här på Staffars Serier utan hela seriesverige. Jag tror nämligen att hon var en av de viktigaste personerna i seriesverige idag. Hon lämnar efter sig två fantastiska skapelser - Serieteket och Stockholms internationella Seriefestival. Men jag tror det är hennes fantastiska energi och entusiasm som vi kommer sakna mest. Jag tror det är få serieskapare i Sverige i dag som inte har haft ett samtal och blivit stöttade av Kristiina.

Tommy Söderberg liknade en gång Johan Mjällbys arbetsinsats på en fotbollsplan som ett kärnkraftsverk. Frågan är om inte Kristiinas arbetsinsats i så fall kan liknas vid en supernova. Stark, envis och med en vision av vad hon ville åstadkomma flyttade hon berg och hon har stor del av den serieboom som vi nu har i Sverige.

Jag är glad över att hon såg mig som en jämnlike, att vi hade ungefär samma känslor för vad som var bra serier (även om jag inte alltid gillade det som hon gillade och vice versa). Hon var alltid en stor vän av det vi gjorde och stöttade oss så gott det gick med inköp vilket vi alltid kommer vara tacksamma för.

Saknaden kommer att vara enormt stor.

4 kommentarer:

 1. Björn Wahlberg28 mars, 2012 16:38

  En sorgens dag för serie-Sverige! Kristiina var fantastisk. En eldsjäl, en naturkraft.

  SvaraRadera
 2. Serie-sisu i ett kraftfullt paket var hon!//Pia Nygren

  SvaraRadera
 3. Jättefint skrivet, håller helt med. Fina Kristiina.

  SvaraRadera
 4. Naturkraft är ordet. Grät till och från under gårdagen. Det är så mycket som kommer förändras nu. Stora hål som kanske fylls, maktbalanser som förändras.

  SvaraRadera