Staffars Seriers Blog: Staffan läser: Drops of God

27 mars 2012

Staffan läser: Drops of God


Staffan läser är ett nytt inslag i bloggen, det är tänkt att vara lite mer ordentliga recensioner till skillnad från Godbitar från senaste leveransen och våra allför sällan skrivna genomgångar av previews. De sistnämnda är mer av slaget "Titta hit! Det här verkar vara intressant". Först ut bland recensionerna är Drop of Gods av Shu Okimoto & Tadashi Agi. De första två böckerna kom ut under min sjukfrånvaro och höll äran att vara bland de få serier som jag läste.

Drops of God tillhör vad jag skulle vilja beteckna som geekgenren. Kort uttryckt så går det ut på att en ung man (tror inte jag läst någon om någon tjej men det finns nog) kommer in på ett för honom okänt ämne som han blir helt uppslukad av och vi läsare får ta del av informationen allteftersom huvudpersonen lär sig saker. Ett rätt enkelt koncept men det fungerar alldeles utmärkt som edutainment. Exempel på mangor som ingår i genren är dels matlagningsmangorna Oishinbo och Iron Wok Jan men även sportmangor som Hikaru no Go och Whistle.

I Drops of God så heter huvudpersonen Shizuki Kanzaki och har försökt fly undan sitt öde som vinexpert. Hans far är legendarisk vinskribent (tänk Bengt Fritiofsson upphöjt till tio) som redan från barnsben tränat sin son i olika smaker, lukter och allt som hör vinet till. Givetvis gör sonen revolt och satsar på något annat bara för att åter föras in i fållan i starten av mangan. Han är därmed expert på att dekantera vin (som fadern givetvis har drillat honom i). Just det här att huvudpersonerna försökt undfly sitt öde är en av de få historieeleementen som jag har lite svårt för. Jag påminns för mycket om det japanska talesättet "spiken som står upp skall slås ned". Infoga dig i ledet mentalitet är något som jag har rätt svårt för och det är möjligt att jag övertolkar det hela men det vore skoj om serieskaparna hade lite mer originalitet i sina ursprungshistorier.

Det finns alltid en medhjälpare eller sidekick i den här genren, någon som delar passionen för ämnet och som har ordentliga kunskaper men samtidigt inte kan för mycket eller är lite för låst i sitt tankesätt för att nå verklig storhet inom ämnet. Här hittar vi ofta kvinnor i rollen och så även i DoG. Rollen är tacksam då de hjälper till att förklara en del för huvudpersonen samtidigt som de både kan vara lite comic relief och vara läsarens alibi och därmed kunna ställa de självklara frågorna. Det gör att kunskapsnivån ofta kan vara lite vågig. När det gäller vin så finns det givetvis en ekonomisk bit som förklarar varför Kanzakis sidekick  Issei Tomine inte kan så mycket som hon borde men gudars om hon inte har passionen kring vin och har läst allt som hon kommit över även om hon inte läst så brett alla gånger, franskt vin är hennes specialitet.

Det behövs ofta en huvudantognist i genren som är någon som huvudpersonen måste både mäta sin krafter mot men också respektera för de kunskaper/förmågor som antognisten besitter. Ett väldigt trevligt drag är att de väldigt sällan är särskilt onda. De har bara en agenda som går emot huvudpersonen. I DoG är huvudantognisten en vinrescensent som ser sig som den son som vinexpertsfadern borde ha snarare än den son som vände fadern ryggen. Det gör att vi får lite broder mot broder-kamp vilket jag tycker ger ytterligare en dimension kring serien.

Slutligen så behöver vi ett utökat persongalleri för att skapa fler historier än huvudtråden. Eftersom vi bara är i början har vi egentligen bara träffat på ett fåtal men det verkar som om det finns många historier att berätta vilket jag känner bara är positivt. Jag tror det är de som kommer att skapa underhålningen medans jag tror att seriens känsloscenter kommer att vara hur Kanzaki lär känna sin fader genom de viner som han provar.

Eftersom mangan handlar om vinprovning tycker jag förresten att en riktigt rolig sak är att Kanzaki gärna super sig full på vin. Det handlar m.a.o. inte bara om att spotta i glaset utan även att njuta av alla delar av vinet. Känns skönt att det inte bara är snobberi i det hela.

Drops of God had mina största rekommendationer och är en manga som vi säljer mycket bra av men tyvärr har vi lite svårt att få in dom då Diamond vår huvuddistributör har valt att inte stödja mangan genom högre lagernivåer. Så passa på att köp bok 1 och bok 2 när vi nu har dom inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar