Staffars Seriers Blog: Svenska serieklassiker saknas

22 augusti 2012

Svenska serieklassiker saknas

En trend i USA som varit i några år har varit maffiga, tjocka volymer med dagspressåtertryck. Det mesta av det bästa har inte bara digitaliserats utan de scannade sidorna här även tvättats upp från smutsfläckar och annat vilket har gjort att de böckerna närmast har varit knivskarpa. Det är framför allt IDWs Library of American Comics som jag tänker på men även andra förlag har gjort väldigt fina utgåvor. I veckans får vi två av de bokserier som går och jag ser fram att hålla båda i min hand.

Det slog mig i går att det borde gå att göra samma sak på svenska. Även vi har en betydande nostalgiutgivning främst av bestående av inbundna årgångar av klassiska tidnignar som Kalle Anka & Co, Fantomen mfl. Vi har även dedikerade återutgivningsserier på serieskapare som Carl Barks och Franquin samt seriespecifika som Lucky Luke och Knasen. Det som saknas är dock svenska serieklassiker.

Jag kastade ut ur mig några förslag på böcker jag skulle vilja se tjocka, kommenterade böcker  (De var Rit-Olas Biffen och Banen, Torsten Bjarres 113 Bom, Magnus Knutssons och Ulf Janssons Ratte) vilket väckte lite intresse. Fick ett par förslag på andra serier och någon som undrade om jag visste något som ingen annan visste. Det sistnämnda roade mig då jag ägnade jag mig helt åt önskedrömmeri. Jag kan inte se Egmont eller Bonnier satsa på dessa böcker, produktionskostnaderna skulle bli för stora för den försäljning som den skulle generera.

Men en liten konversation med Seriefrämjandets Ola Hammarlund gav mig en idé. Seriefrämjandet har Svenskt seriearkiv med anställd personal. Ett samarbete där seriearkivet & seriefrämjandet gör grovjobbet och förlagen släpper till rättigheter och ev material tycker jag borde kunna ge förutsättning att låta ett par av de här böckerna se dagens ljus.  Eller så får jag fortsätta drömma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar