Staffars Seriers Blog: Staffans svenska favoriter 2013 - Nattbarn av Hanna Gustavsson

14 oktober 2013

Staffans svenska favoriter 2013 - Nattbarn av Hanna Gustavsson

Eftersom året börjat lida mot sitt slut och framför allt bokmässan är passerad så börjar det bli dags att fundera vilka av årets svenska seriealbum tyckte jag bäst om. Kommer under veckan att presentera ett album om dagen och vi börjar med vad jag tycker är den starkaste debutboken Nattbarn av Hanna Gustavsson.

Nattbarn är en ungdomsroman som utspelar sig i den tiden när är ansiktet exploderar av finnar och man blir varse om att det finns en mycket större värld utanför familjens trygga väggar. Huvudpersonen upptäcker att det man först tror att man tycker om kanske inte alltid är så bra eller önskvärt.

Förutom berättelsen i sig så var det Gustavssons starka berättande som jag verkligen uppskattade. Om vi bortser från det tradtionella formspråket med tydliga rutor och layout så skalas mycket överflödig text bort. Det finns en liten tendens i svenska serier just nu att läsare måste läsa serien på det sättet som serieskaparen hade som intention. Man låter väldigt sällan läsaren fylla i med sina erfarenheter och läsa in i minspel, kroppshållning etc vad det är som händer. Gustavsson har ordlös sekvenser och låter huvudpersonen vara tyst (som tonåringar ofta är när man säger något de inte vill veta eller håller med om).

Jag som har en bonusdotter på väg in i den här obekväma och jobbiga åldern är väldigt glad över att den här boken finns och kommer ha de liggandes framme om något år eller så att hon kan upptäcka den själv snarare än att ge den henne att läsa. För jag tror det är en bok att ha som hemlig kompis som kan man kan prata med om allt det som är så svårt att säga till mamma och pappa.

Sedan måste jag erkänna att det är oerhört kul att se någon som har utbildat sig på Konstfack blomma ut som serieskapare. Jag har sett några projekt därifrån och det känns som om den utbildningen tar serieskapande på allvar vilket är väldigt trevligt.

Köp Nattbarn i vår webbshop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar