Staffars Seriers Blog: Staffans svenska favoriter 2013 - Ordningen upprätthålls alltid av Pär Thörn och 23 tecknare

16 oktober 2013

Staffans svenska favoriter 2013 - Ordningen upprätthålls alltid av Pär Thörn och 23 tecknare

Detta album är en av de största positiva överraskningarna jag varit med om de senaste åren när det gäller den svenska utgivningen. En av anledningarna var att jag inte kände till Pär Thörn innan men nu skall jag köpa ett par av hans böcker. För det är hans starka prosa och detaljorientering som håller ihop alla dessa noveller med sina olika tecknare som dessutom har samma inledning och samma slut. Det är en oerhörd styrka att med de begränsningarna få fram så många olika känsloöden.

Jag brukar tycka illa om böcker där fler än 3-4 olika tecknare då det så sällan känns som om det finns en röd tråd även när du har en och samma författare men här funkar det ypperligt. Man skulle till och med gå så långt att de olika stilarna hjälper till att skapa variation i novellerna. Det finns något enstaka magplask men det får man ta med så här många fantastiska tecknare.

Fast det som för mig skapar det lilla extra som lyfter det över det normala och som gör det till stor konst är de efterföljande kommentarerna till utvalda noveller. Det börjar i trovärdighetens tecken med saker som man känner till och har hört talas om för att allt eftersom bli mer svårsmält tills man kommer till något som man tycker "det där kan inte stämma" varpå åtminstone jag börjar fundera kring fakta och fiktion samt hur lätt det är att manipulera läsare och betraktare. Oerhört kul att bli påkommen av en författare så där.

Köp Ordningen upprätthålls alltid i vår webbshop.

2 kommentarer:

  1. Antar att du redan gjort inköpen, men om inte var det "Tidsstudiemannen" som fick mig att vilja göra något med honom!

    SvaraRadera
  2. Faktiskt inte så jag är oerhört tacksam för tipset.

    SvaraRadera