Staffars Seriers Blog: november 2006

30 november 2006

Preacher skall bli en film

Nyheten att Preacher skall bli en tvåtimmars film hos HBO har flugit runt svenska medierna enligt ett par frågor i butiken. Själv blir jag alltid glad om serieskapare får bra betalt för sitt skapande något som borde ske här. Däremot tror jag inte att det kommer att bli en särskilt bra film. Manusförfattaren Mark Steven Johnson har inte direkt några riktigt bra filmer bakom sig utan framstår mest som en som vill väldigt mycket men kan inte. Regissören Howard Deutch har inte heller stått bakom några riktigt bra filmer och framför allt inget med samma typ av svart humor som Preacher har.

Men som alltid så blir jag gärna överbevisad.

26 november 2006

X-Men tecknare död

Dave Cockrum, en av tecknarna som hjälpte till att definiera X-Men som den största superhjältetidningen har dött i komplikationer från diabetes. Tydligen så hade Cockrum varit dålig under en längre period så dödsfallet var inte helt oväntat.

På ett sätt kan man se hans karriär för arketypen för en stor trend under 80-talet då han började i organiserade fansinkretsar för att sedan ta steget över till professionell seriemakare. Vill ni veta mer så är Tom Spurgeon och Mark Evaniers minnestexter är mycket läsvärda.

Vi fick besök...

...av Markus från Kolik förlag. Han hade läst min gästkrönika och beslöt att göra några flygblad inför deras feministiska sexalbum som skall komma under våren. Vill du veta mer så rekommenderar jag att besöker Liv Strömquist och Jan Bieleckis produktionsblogg.

Själv tackar jag och bugar för att förlag lyssnar på mig. Hoppas att albumet blir den framgång som ert arbete förtjänar.

23 november 2006

Urhunden

Mikke Schirén har inititerat en ny debatt om Urhunden, ett pris som jag tyckt till om tidigare. Urhunden är, för er som inte orkar klicka bort er härifrån, seriefrämjandets pris för bästa album som brukar delas ut alltför långt efter att året slutar vid ett evenemang som ingen bryr sig om.

Jag ställer upp på det mesta Mikke och senare även Johannes (från Galago fame) ber om. Fast samtidigt så undrar jag om det räcker. Jag får en känsla att det finns krafter inom seriefrämjandet som vill att priset skall vara något som enbart rör de allra närmaste snarare än ett pris som har tyngd hos inköpare och folk som är lite lagom serieintresserade.

Vem vet man kanske får starta ett eget pris får att visa var skåpet skall stå.

21 november 2006

Årets Julklapp

Så har nya Galago kommit och även om minnet är rätt kort så vill jag hävda att detta är den viktigaste seriebok som har kommit ut i Sverige i år (och jag vill även så här i förhand utropa den till årets julklapp här på Staffars Serier).

Inspirerade av Fantagraphics Mome-serie så är det just en bokantologi som Galago har utvecklas till. Det närmaste svenska exemplet är nog Optimals Press Allt för konsten men till skillnad från den så känns det verkligen som om Galago-redaktionen lyckats få fram en rätt enhetlig konstnärlig linje i de serier som de publicerad. För att låna ett uttryck från en kund (som skall få vara anonym) så kändes AFK alltför mycket de sista åren som serieskolornas årsbok snarare än som en viktig seriebok.

En sak som känns otroligt trevligt är att det äntligen finns utrymme i en svensk tidning för 20-30 sidiga serier utan att det ger slagsida gentemot resten av skaparna. Jag hoppas att detta är något som de tar fasta på och ger serieskapare möjlighet att sprida sina vingar.

Jag finner valet av de utländska serieskaparna rätt intressant. Fin spridning över klotet med européer, amrisar och även en japanska. När det gäller amrisarna som är den bit jag har bäst koll på så kändes valet lite oväntat och det är någon enstaka av dom som jag skulle vilja identifiera som redaktionsälsklingar än som fantastiskt bra. Fast det gör inget då de är med och sätter tonen för det som de vill åstadkomma.

Samtidigt som väldigt mycket är bra så finns utrymme för förändringar (Omslaget är exempelvis lite för rörigt för att kunna synas ordentligt) och utvecklingar. Redaktioner har pratat om temanummer i sina teasertexter om vilket jag tycker låter lovande så länge de inte blir en gimmick i sig.

Så vad väntar ni på? Köp det imorgon, vi har ett stort lager av dom. :-)

Slutligen så har jag en liten rättelse från mitt tidigare inlägg om Galagossläppet. Det var Street själva som sabbade upp barkön med att bara ha en person i baren och de fixade till det straxt efter att jag gick. Så kan det gå när man inte är tålmodig.

20 november 2006

Sent omsider

Så har vår previewsgenomgång äntligen blivit färdig. Det tog några extra dagar tack vare butiksrean som är just nu.

19 november 2006

Jag stod i kö så att ni slapp

Tänkte mig vara social i lördags och besöka releasefesten för nya Galago. Jag tänkte undvika att vara bland de 50 första som fick en gratis Galago då jag räknade med att få sedan under kvällen och kunde vänta tills dess att vi fick in den i butiken. Dök följdaktligen upp vid nio betalade 37.50 (kostade 40 men kassörskan saknade växen och jag jämnt belopp) för att komma in. Hälsade lite smått på ett par bekanta och ställde mig i kön till baren. Sedan stod jag och väntade i den långsammaste barkö jag varit med om samtidigt som först Bodil Malmsten och sedan Tiina Rosenberg läste texter från en scen. Tack och lov så tyckte Mats Jonsson synd om mig och smög till mig ett ex av Galago som jag stod och bläddrade i. Efter en 45 minuter när jag kommit halvvägs fram till baren så gav jag upp och gick hem.

Tydligen så hade Modernista och ABF som var huvudarrangörer ordnat en VIP-kö som stoppade upp trafiken i baren något enormt. Enligt Mats så var han inte involverad i planeringen och det tackade han gud för. Själv konstaterar jag att bryter jag mot min livsvisdom och går på något som är ordnat av kulturpretton så innebär det ett misslyckande.

Nåja, fick nya Galago som jag just nu håller på att smälta intrycket av. Det är en rejäl lunta med enorm potential som jag skall skriva lite mer om när jag väl tänkt till lite mer om den.

RÄTTELSE:Johannes från Galago och Stefan från Modernista har förklarat för mig att det var Street själva som ordnade barinfarkten och att VIP-kön bara vara ett ont rykte som spred sig i kön. Tydligen så hade de inte kunnat föreställa sig att det skulle kunna komma 800 personer till ett litterärt evenemang och att de löste det hela en halvtimme efter det att jag gick. Så om de arrangerande förlagen kände sig förolämpade av min text så ber jag om ursäkt.

14 november 2006

Galago bjuder in tilll fest

Mats Jonsson postade det här inlägget på Seriefrämjandets forum:

Välkommen till releasefesten för en radikalt förändrad Galago!

Efter närmare 30 år som tidskrift tar Sveriges främsta forum för alternativa serierna nu steget fullt ut och blir en antologi i bokform. 200 sidor. Tre gånger om året. Ny grafisk form och bättre serier.

Detta vill vi fira, och du är välkommen. Nu på lördag den 18 november har vi stor fest tillsammans med Modernista på Street. Bodil Malmsten läser! Band spelar! Galago Soundsystem står i DJ-båset!

Festen blir den första chansen någonsin att få se och känna på den nya Galago, och de 50 första gästerna får ett exemplar av den alldeles gratis.

Och givetvis kommer de flesta av Galagos tecknare och vänner dit för att mingla in hösten och ta en pi-pi-pilsner.

Hjärtligt välkommen!

Mats Jonsson
Galago


Hårdfakta: Street, Hornstulls strand 4. Lördagen den 18 november kl 20-01. Inträde 40 kr. Åldersgräns 18 år.


Själv är jag väldigt nyfiken på att se vad det är som de åstadkommit med det nya formatet.

12 november 2006

Last.fm?

Finns det några av er som är på Last.Fm?

I så fall är ni väldigt välkomna att gå med i Staffars Seriers gruppen!

http://www.last.fm/group/Staffars+Serier/?welcome=1

5 år sedan sist

Jag sitter och tittar på det nyaste numret av Peepshow och jag kan inte förundras över att den överhuvudtaget kommer ut. En gång i tiden var det här min absoluta favorittidning och jag hade till och med ett fanbrev publicerad i #2 men nu köper jag den och tänker vad hände? En gång i tiden så skildrade han sitt liv med en visst humoristisk distans (tänk Rocky) men nu så verkar han gått vilse i den "persona" som han har skapat. Där alla tidigare etablerade karaktärsdrag skall finnas med men där inget nytt kommer fram (ungefär som en Lena Ackebo-serie). Samtidigt så finns kunskapen om hur man gör en serie där, berättande är lika bra (kanske till och med skarpare), teckningarna ser bättre ut men innehållet är så tomt.

Nåja enligt hans MySpace-profil så kommer hans nästa projekt bli ett album direkt. Om nu 24 sidor tog 5 år vad skulle då ett helt album ta?

11 november 2006

REA!REA!REA!REA!REA!REA!REA!

Fram till och med den 25:e november så erbjuder vi 30% på i stort sett hela sortimentet.

Det enda vi undantar är nyheter (hit räknar vi prenumerationer och förhandsbeställningar) och kompletta set.

Rean går inte att kombinera med andra erbjudanden som vi har just nu.

09 november 2006

Detta saknar jag i seriesverige

En bra nyhetssajt om svenska serier. Det närmsta vi kommer är Seriefrämjandets sida men den är lite för lättviktigt och det känns som om de inte klarar av att vikta vad som är intressant och vad som bara är fluff. Bara för att något har serieanknytning så betyder inte det att det är intressant.

Sedan så finns Komika Magasin som är lite för nytt och för mycket bunden till förlaget Komika för att kunna fylla det behovet.

Jag vill kunna få in aktuella nyheter om den svenska utgivningen i min Rss-läsare, hitta till intervjuer med svenska serieskapare, läsa bra recensioner som inte bara är "hurra, hurra serier är bra" utan försöker säga något om verkens svagheter också.

Nå, jag skulle förståss kunna dra mitt strå till stacken och utöka innehållet på Staffars och det är något jag har funderat på men det kräver att jag lyckas hitta några intressanta skribenter för jag har inte tiden att skriva allt det som i så fall skulle behövas.

Fram tills dess att jag får tiden och möjligheten att göra detta så kan väl någon annan göra det åt mig? Snälla?

Det här var rätt skoj

Det har ju varit val i USA med rätt skojiga resultat (speciellt om man ser på några av de frågor som var uppe till folkomröstning på delstatsnivå) som en hyllning till det så har David Campbell från Dave's Long Box gjort ett rätt skoj inlägg om vilken politisk hållning olika superhjältar har.

Mycket skoj och rätt träffsäkert för det mesta även om det givetvis är politik från ett amerikansk perspektiv snarare än ett mer allmängiltigt.

Kollar du superhjältar i skrevet?

I så fall har du möjlighet att vinna den här tävlingen. Men skynda han drar vinnare den 10:e november.

08 november 2006

Intressant läsning

Steven Grant pratar om hur serier produceras i senaste kolumn. Först pratar han om att omarbeta ett redan färdigt manus till ett annat sidantal. Den andra biten (den blå texten) är dock det intressantaste då den innehåller ett expriment som han gjorde. 4 tecknare fick samma manus till en seriesida och kom upp med 4 olika sätt att berätta samma händelse. Rätt skoj att se dom så här efter varandra och samtidigt höra vad Grant tycker om sättet de berättat hans historia.

07 november 2006

Gene Yang ger svar på tal

Gene Yang ger Tony Long svar på tal huruvida serier inte är böcker.

En liten bit:

I just wanted to get all that out there - I know it's not germaine to the issues Mr. Long raises. Here's how I understand his argument:

1. Sequential images (comics) and prose are different.
2. Prose is an inherently superior medium. (And more difficult to create than comics.)

And here's how I respond: #2 is just plain stupid. Different media have different strengths. There are some things that comics is better at, and some things that prose is better at. Try writing prose instructions on how to put together Ikea furniture and tell me how it goes.

#1 is much more intriguing. It seems like a true statement, and in many ways it is, but prose has its roots in sequential images.

06 november 2006

Lite nya bloggar att ta en titt på

Här är några bloggar som jag upptäckt på sistone.


Galagobloggen lite för lite inlägg men skoj

Vår kollega Micke på Serier och CD skriver oerhört mycket text

Colleen Dorans blog som visar att även kvinnor kan vara högervridna

Dave Sim's blogandmail
som visar att män kan vara galna och hata datorer och ändå ha en blog

Mikke på Komika har startat K-bloggen

Kris Dresen. Har alltid älskat hennes teckningar

Har ni någon favoritblog som handlar om serier får ni hemskt gärna länka till dom.

05 november 2006

Komika Magasin

Ett nytt nummer av Komika magasin har kommit ut och från detta nummer så överger man pdf-formatet och gör en ren webbtidning. Till nystarten har de anlitat en mycket bra gästkrönikör vars åsikter jag håller med till 100%.

Dessutom har det kommit ut en hel del skojiga böcker från Komika förlag som ni får ta och kolla upp i butiken.

Serier är litteratur

Det känns lika märkligt som vanligt att se någon poppa upp och hävda motsatsen. Nu är motståndet principiellt och verkar vara baserat på att prosa=böcker och tecknade serier=tidningar så lite sandlåda är det över det. Faktum är att det känns mest som någon är förbannad över att hans eget "mästerverk" inte blivit nominerat.

Bakgrunden är att ett seriealbum, American Born Chinese av Gene Lueng Yang, har nominerats i ungdomslitteraturklassen i amerikanska National Book Awards vilket jag bara kan anta är som Augustpriset fast större. Det är givetvis en stor ära och efter att ha läst album så kan jag bara konstatera att det är mycket välförtjänt och att om det inte vinner så måste den bok som istället vinner vara något enormt spektakulärt. Yangs album känns på ytan som självbiografisk men han väver in mytologi (sagan om apkungen), visar på kinesiska stereotyper i media, att bli vuxen, brustet mod och kärlek och en hel del till. Om vi ser den som självbiografisk så är det väldigt länge sedan jag läste ett så moget, refelekterande verk. Nästan så jag skulle vilja tvinga alla unga svenska serieskapare som ännu inte släppt naveln att läsa det här så de får en större förståelse för vad genren kan innefatta.

Nu verkar det dock som om stofilens (ej att förväxla med Kapten Stofil) fått en hel del människor som bl.a. Neil Gaiman att förklara det självklara. Heidi McDonald har sammanfattat det hela rätt bra. Fast innan man blir för upphetsad så är det nog värt att notera att diskussioner om vilken konstform som är den bästa inte bara existerar kring serier och annan popkultur utan även inom det vi kan kalla de etablerade konsterna som det framförs sandlådeåsikter. Se den här recensionen om John Careys bok om konstbegreppet som exempel på det.

Fast om det här bråket kan få fler människor att läsa American Born Chinese så har det inneburit något väldigt gott. Så bra är boken.

03 november 2006

Lugn dag idag

Det verkar som om kylan och den stundande helgen har gjort att folk håller sig hemma. Allt är lugnt på seriefronten om man säger så. Får lite tid till att städa undan en del och förbereda prenumerantutskicket men samtidigt så gör det att klockan går väldigt långsamt. Får roa mig med att göra lite skyltar till butiken sådant tar lite tid anspråk om det skall acceptabelt ut.

02 november 2006

Sajtuppdatering

Jag har lagt upp novemberkatalogen av previews.

Sista beställningsdag är 21:a november. Prenumerantutskicket till postorderkunder sker nästa vecka, så stå beredda vid brevlådorna.