Staffars Seriers Blog: Årets Julklapp

21 november 2006

Årets Julklapp

Så har nya Galago kommit och även om minnet är rätt kort så vill jag hävda att detta är den viktigaste seriebok som har kommit ut i Sverige i år (och jag vill även så här i förhand utropa den till årets julklapp här på Staffars Serier).

Inspirerade av Fantagraphics Mome-serie så är det just en bokantologi som Galago har utvecklas till. Det närmaste svenska exemplet är nog Optimals Press Allt för konsten men till skillnad från den så känns det verkligen som om Galago-redaktionen lyckats få fram en rätt enhetlig konstnärlig linje i de serier som de publicerad. För att låna ett uttryck från en kund (som skall få vara anonym) så kändes AFK alltför mycket de sista åren som serieskolornas årsbok snarare än som en viktig seriebok.

En sak som känns otroligt trevligt är att det äntligen finns utrymme i en svensk tidning för 20-30 sidiga serier utan att det ger slagsida gentemot resten av skaparna. Jag hoppas att detta är något som de tar fasta på och ger serieskapare möjlighet att sprida sina vingar.

Jag finner valet av de utländska serieskaparna rätt intressant. Fin spridning över klotet med européer, amrisar och även en japanska. När det gäller amrisarna som är den bit jag har bäst koll på så kändes valet lite oväntat och det är någon enstaka av dom som jag skulle vilja identifiera som redaktionsälsklingar än som fantastiskt bra. Fast det gör inget då de är med och sätter tonen för det som de vill åstadkomma.

Samtidigt som väldigt mycket är bra så finns utrymme för förändringar (Omslaget är exempelvis lite för rörigt för att kunna synas ordentligt) och utvecklingar. Redaktioner har pratat om temanummer i sina teasertexter om vilket jag tycker låter lovande så länge de inte blir en gimmick i sig.

Så vad väntar ni på? Köp det imorgon, vi har ett stort lager av dom. :-)

Slutligen så har jag en liten rättelse från mitt tidigare inlägg om Galagossläppet. Det var Street själva som sabbade upp barkön med att bara ha en person i baren och de fixade till det straxt efter att jag gick. Så kan det gå när man inte är tålmodig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar