Staffars Seriers Blog: Godbitar från senaste leveransen

19 november 2008

Godbitar från senaste leveransen

Vi börjar för ovanlighetens skull med en svensk bok den här veckan. Joakim Pirinen är tillbaka! Döda Paret och deras "Vänner" känns lite som ett nytt storverk av vår mest kulturuppskattade serieskapare.

På tal om svensk så har vi även fått in en ny Hall of Fame med Don Rosa, Homo Norvegicus (Två trötta typer) av Christopher Nielsen samt Pusselbitar av Li Österberg och Patrik Rochling.

När det gäller det amerikanska är det många fantastiska titlar som kommit in. Lite svårt att veta var jag skall börja någonstans men jag antar att jag borde börja med med USAs "Pirinen" (om nu uttrycket kan godtas) art spiegelman vars gamla verk Breakdowns har kommit in på nytt med ett 20-tal nya sidor. Den här boken har varit omöjlig att få tag i nästan 20 år och det är oerhört kul att den nu finns tillgänglig igen.

En av Staffars stora favoritserier genom tiderna Stan Drakes The Heart of Juliet Jones kommer med sin första ordentliga samling. Samlingen är gjord av Classic Comics Press som även ger ut Mary Perkins on Stage av Leonard Starr som även den kom in med en ny volym den här veckan. Båda de här serierna går att beteckna som seriernas version av TV-såpor. Tecknad i en mycket realistisk och detaljerad stil som känns igen från Milton Caniff och Alex Raymond och borde tilltala alla som gillar illustrationer från 40- och 50-talet.

Ett mycket efterlängtat album är Fables Bk 11 War And Pieces som är lite av kulminationen på den massiva berättelse som startade i #1. Historien fortsätter efteråt så det är inte sista volymen vilket är oerhört skönt för det här har varit den bästa Vertigo-serien under mycket lång tid.

Vi fick in en ny Gekiga-manga dvs mangavuxenserier. Monster Men Bureiko Lullaby påminde mig vid en första anblick väldigt mycket östeuropeiska serier men även av en del klassisk amerikansk underground. Väl värt en titt om du vill se något ruffigare från Japan.

En gammal nostalgi-tripp är nyupplagan av Vertigo Tarot Deck Set. 20 år sedan den kom ut första gången och sålde slut på en kafferast. Det blir intressant att se hur många Dave McKean fanatiker det finns kvar nu av de som inte fick tag på den då.

Slutligen vill jag uppmärksamma Skitzy av Don Freeman. Han är mest känd för barnboks illustrationer men visade sig gjorde en serieroman på 50-talet om en man med dubbelliv som nu Drawn and Quarterly publicerar.

Som vanligt hittar du hela listan över nyinkomna titlar på nyinkommet-sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar