Staffars Seriers Blog: Ny kassaapparat på plats

26 januari 2010

Ny kassaapparat på plats

Vi har den här veckan en helt ny kassaapparat på plats. Den gamla har tjänat länge och väl och får nu pensioneras på en gård där den får springa fritt tillsammans med andra gamla kassaapparater och leka. Huvudskälet till att vi skaffat ny är givetvis den nya Kassaregisterlagen som började gälla från årskiftet. 12.000 bort till ingen nytta vilket vi tackar regeringen och Maud Olofsson för.

Var lite mickel med att installera den i går. Lagens stora huvudpoäng är att varje apparat måste ha en svart låda (á la flyget) där alla transaktioner skall sparas som måste placeras någonstans. Lådan var stor som ett gammaldags modem eller nutida router och vi har inte särskilt stort utrymme vid disken. Tack och lov så medföljde ett bra tips om att skriva fast den under disken vilket funkade utmärkt för oss. Speciellt när bytte ut skruven jag först tänkt använda mot en lite längre så jag kunde hitta hålet jag borrat.   Var dessutom lite lustigt i går när vi upptäckte att det fanns olika typer av nycklar till kassaapparaten beroende om man ska programmera (typ PLU-nummer) eller kunna göra dagsavslut eller bara registrera köp. Blev lite förvirrat först och det svors eder över tyska tillverkare med usla svenska manualer. Men någon timmes googlande så löste sig de flesta problem.

Det som för mig är det absolut skönaste med den här kassaapparaten är att vi kommer bort från färgbanden i den gamla kassaapparaten annars är det ingen större skillnad vare sig för oss eller er.

Som kanske märktes i första stycket så är jag inte riktigt glad i den här lagen. Någonstans finns en rätt sympatisk tanke med genomförandet är så förbannat inkompetent skött. I augusti först fanns det en lista över "certifierade" maskiner ute på skatteverkets hemsida. Då skall ni veta att den listan egentligen bara är en lista över tillverkare som sagt att de följer lagen. Vi kan alltså teoretiskt åka dit på att den apparat som vi köpt inte håller måttet trots att den finns på en lista på Skatteverkets hemsida. Det suger, gott folk.

Finns annat smått och gott att gnälla över men nu är lagen  här och vi följer den. Nu väntar jag bara på besöket från skattmasen som utlovas på deras hemsida skall ske. Blir säkert skoj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar