Staffars Seriers Blog: Årskrönika 2009: Johannes Klenell, Galago-redaktör

05 januari 2010

Årskrönika 2009: Johannes Klenell, Galago-redaktör

Johannes Klenell är en av de stora urkrafterna inom svenska serier just nu. En otrolig arbetshäst som just nu verkar vara i gång med att dra hit utländska gäster till SPX följ nyheterna på Galago-bloggen.

=*=*=*=*=*=*=*=*=*
Hej, försöker ta det här från bussen. Jepp, sju timmar on the road igen.

Jag måste börja det här med att sätta upp en regel för mig själv. Det blir absolut inga Galagoböcker på den här listan då jag personligen tycker att vår utgivning under 2009 faktiskt är såpass varierad och bra att det enbart skulle bli titlar från oss där och det skulle kännas väldigt konstigt. Så här följer min lista över 2009 års stora läsupplevelser Galago excluded. Vissa kommer nog utifrån det också bli förvånade över det urval som blir kvar. 2009 blir, på grund av att jag fick möjlighet att besöka DC´s huvudkontor i våras, lite av ett superhjälteår. Det bör dock tilläggas att bland läseupplevelserna även finns ris mitt ibland rosorna.

1: Bottomless Belly Button. Det här är det snyggaste och starkaste album jag läst på hela året. Dash Shaws bok bara skriker ut skapar- och berättarglädje. Jag kan inte förstå att en grabb på 24 år kan ha alla de där berättelserna och levnadsödena i sig. Vi har definitivt sett en av de verkligt stora seriestjärnorna födas i honom. Och ja, vi har bjudit in honom till SPX såklart.

2: Identity Crisis. Äntligen tog jag mig för att läsa ett av de bästa superhjältealbumen någonsin. Fy fan vad bra och sorgligt det här är. Efter att ha försökt fatta Final Crisis så var det väldigt skönt att läsa Meltzers mer klassiska tragedi. Jag trodde aldrig jag skulle lära mig gilla Gummimannen, men asså jösses!

3: Messiah Complex. Äntligen blev X-men spännande på riktigt. Första gången jag på allvar blivit överraskad av evighetssåpan. Brubaker kom in starkt och som en frisk fläkt med den 90-talsretro Deadly Genesis men efter det kändes det som att allt stod och stampade fram till det här albumet.

4: http://luckyleotard.blogspot.com. Jag har ju inte direkt någonsin bangat att joina en hype och nu är det dags igen. Nästa namn har fått stående ovationer från alla möjliga håll och Daniella Wilks serieblogg trollband mig tills jag läst precis allt på den ALLT. Pallar hon bara att fortsätta så är hon ett av de verkliga framtidsnamnen i Sverige. Vart är serieromanen?

5: Fulheten av Nanna Johansson. Politiskt och smart och kiss och bajs. Allt jag tycker är kul med andra ord.

6: The Boys fullständiga kollaps. Jag blir allt mer övertygad om att Garth Ennis är helt jävla dum i huvet.

7: Söndagsbarn av Rut och Harry Andersson. Den enda stripserie jag läst dagligen, ja kanske någonsin, läste jag 2009. Rolig på ett fantastiskt fånigt vis kombinerat med en själfylld damp som saknar motstycke i Sverige sedan Rocky blommade ut om ni frågar mig. Kanske inte den proffsigaste stripserien i Sverige just nu, men en av väldigt få som är gjord med hjärtat. Jag hoppas verkligen det kommer ett album och att någon dagstidning tar sitt ansvar nu när Svenskan släppt dem fria.

8: Gabriell Bells blogg. Gabrielle Bell är en av mina favoritserieskapare och henes nya serieblogdagbok är en magnifik introduktion till ett av USA´s mest intressanta författarskap. Missa inte hennes bok Lucky.

Jag tänker faktiskt stanna upp där. Det här är några av de saker jag läst och gillat under 2009. Hade jag fått nämna något ur vår egen utgivning så hade givetvis Alison Bechdels Husfrid kommit med på listan. Och det gjorde den ju nästan nu ändå. Sedan om jag fått nämna roliga saker under året hade jag absolut pratat om SPX´s fantastiska utveckling, eller om Framtidens Kulturs stöd till att knyta Sverige närmre utlandet. Eller att Galago ÄNTLIGEN är en tidning igen. Eller hur jävla kul det är överlag att jobba med serier just nu. Men det kan vi väl ta senare?

Jag har säkert glömt massor nu, men försök själva minnas ett helt år när ni sitter i en buss i sju timmar.

Mvh/Johannes

Staffan: Johannes två toppar är saker vi har haft inne men av någon anledning inte lyckats få ut i shoppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar