Staffars Seriers Blog: Daniel Clowes får ett Pen-Pris

02 september 2011

Daniel Clowes får ett Pen-Pris

Ibland nås man av nyheter som verkar för bra för att vara sant. Att Daniel Clowes skulle få ett Pen-pris kändes först som Spiegelmans special-pulitzer eller när Chris Ware erhöll the Guardians litterära pris dvs ett tungt erkännande för en betydande anglosaxisk serieskapare. Sedan när jag skulle plocka fram länkar för att blogga om det så noterade jag att det vara amerikanska Pen-klubbens pris till grafisk serielitteratur och då började undra så jag tog och tittade på tidigare vinnare.

Priset delades ut för första gången förra året och gick till Matt Fraction "for his Outstanding body of work". Därmed sjönk det här priset i min aktning som en sten. Från att ha varit något oerhört prestigefullt blev det något fanboy-aktigt låtsaspris vars enda värde är att de ger 1000 dollar till vinnarna. All heder till dom för det men ytterligare ett genombrott för serier är det inte.

Och för att förtydliga, Matt Fraction är en duktig mainstreamserieförfattare som ännu inte har lyckats åstadkomma något bestående verk i seriehistorien att ge det första priset till honom är som att ge ett litterärt  pris till en av Stan Lees underhuggare istället för Robert Crumb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar