Staffars Seriers Blog: Godbitar från den senaste leveransen

09 september 2011

Godbitar från den senaste leveransen

Fransk Noir
Vilken kul sändning det här var. Jag hittade mycket roligt att läsa i en stor blandning av genrer, fler sådana sändningar, tack.. Det album som jag kastade mig över och läste först var Like A Sniper Lining Up His Shot av Jaques Tardi. Det är en adaption av Jean-Patrick Manchettes roman med samma namn. Det är med andra ord hårdkokt fransk noir-action som gäller. Tardi gör sitt vanliga superba jobb med att överföra skriven text till serier även om jag tycker att historien inte är riktigt lika stark som tidigare men framför allt stör jag mig på att huvudkaraktärens namn hela tider står med VERSALER. Onödigt grep som bara får mig att undra varför de vill skrika åt mig. Noir- och Tardi-älskare skall dock inte bry sig om sådana petittesser och bara köpa direkt då det är bra.

Instruktionsserier
När vi ändå är inne på serielegendarer så går det inte att komma undan Will Eisner. När han hade lämnat Spirit och innan A Contract with God var han i armén och gjorde instruktionsserier. Dessa serier visade mannarna hur man bäst skötte sin materiell. Genom humor lyckades han spara rätt ordentliga summor åt militären. Nu har ett urval av dom samlats i  Ps Magazine Best Preventive Maintenance Monthly och det är en väldigt trevlig samling. Väldigt snyggt utformad med rundade hörn och väldigt behaglig att läsa. Väldigt fyllig introduktion till serierna och bra förord av Eddie Campbell samt ett matigt urval.


Tung bok

När vi ännu nu är inne på matiga serier så måste jag ju ta upp Anders Nilsens Big Question tp som är på 658 sidor och den tyngsta boken i veckans leverans. Danskens minimalistiska stil görs sig väldigt bra i svart-vitt och som bokens titel implicerar så handlar det verkligen om stora frågor allt berättat med en filosofisk touch som gör det till en upplevelse att läsa den. Liten konsumentupplysning: vi har sålt serien som tidningar men vi har tyvärr aldrig fått in de första numren som nu ingår i det här albumen.

Självbiografi
Kill & Tell Romantic Resume age 0 - 22 är vad man skulle beskriva som en amerikansk kvinnlig variant av Mikael Sols Till alla jag legat med. MariNaomi har dock ett bredare begrepp och innefattar oskyldiga barndomsupplevelser med pojkar som ett mer varierat sexliv. Hon berättar om sin resa som innefattar tonårsrevolt med drogmisbruk och rymning hemifrån till polyamorösa samboförhållanden. Mycket innehållsrik och allt är berättat med en viss humoristisk distans utan alltför mycket av "de här personerna irriterade mig som ung så nu tar jag hämnd".


Butiksfavorit
Richard Sala är en stor favorit i butiken både bland kunder och personal så det är oerhört kul att vi äntligen har ett helt nytt album av honom. The Hidden handlar om en värld efter katastrofen med zombier. Ser oerhört kul ut och det känns lite speciellt att läsa något nytt helt i färg från honom. Det är inte så ofta vi får göra det.

Zombier
Vi slutar med Mike Allreds zombieserie, Izombie som kom in med sitt andra album. Riktigt skoj och fyller väl sin plats bland övriga zombieserier som publiceras just nu.

Allt finns som vanligt inlagt i webbshoppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar