Staffars Seriers Blog: Historisk händelse i den amerikanska seriemarknaden

27 februari 2007

Historisk händelse i den amerikanska seriemarknaden

Under New York Comic Con så släpptes nyheten att under 2006 så lägger serieköparna för första gången mer pengar på seriealbum än serietidningar i USA. Detta är en enorm utveckling som skett de senaste fem åren. Det mesta av framgången kan tillskrivas mangautgivningen men även de litterära seriernas framgångar har betytt mycket för försäljningen utanför seriebutiker. Det är även utanför seriebutikerna som den största ökningen har skett vilket gör att vi är på väg mot en ny fas i seriernas utveckling. Jag känner dock en liten oro för bredden på serier om seriebutikerna i USA försvinner, trots att det är en liten del av butikerna som stöder icke-superhjältar. De stora kedjorna kommer bara att vilja ha storsäljarna och inte de titlar som säljer halv-hyfsat vilket är det stora flertalet av titlarna.

För oss här på Staffars så är det väldigt länge sedan som albumen blev viktigare än tidningarna försäljningsmässigt vilket ni långvariga kunder kan se i hur mycket av våra hyllmeter som numer består av album. En del av mig tycker att utvecklinge är lite tråkig då en tidning bjuder likt en bra tv-serie in till regelbundna samtal om det som hänt och därmed ökar möjligheten att andra personer som befinner sig i butiken kan bli intresserade. Dessutom saknar jag brevsidor, internet är bra på mycket men saknar en bra filter över chattret vilket en bra brevredaktör kan bistå med.

För er som vill veta mer om undersökningen så har bloggen Mangacast har gjort en inspelning av den genomgång som gjordes över försäljningen av serier i USA. Jag har inte hunnit lyssna av den men av de rapporter som jag läst så är det riktigt intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar