Staffars Seriers Blog: Galago gör Japan osäkert

02 juni 2008

Galago gör Japan osäkert

Hela Galago-redaktionen och några serieskapare till är just nu i Tokyo och förbereder en utställning på svenska ambassaden som har vernissage imorgon. Du kan följa en del av deras öden och äventyr på Galago-bloggen. Det här är en rätt stor händelse för svenska tecknare och jag hoppas att utställningen kan turnera runt lite grann. Det är över huvud taget rätt mycket på gång när det gäller Galago och utlandet. Det ryktas om att det redaktionen är intresserade av att börja ge ut lite mer vuxenmanga på svenska (Jag vet tyvärr inte vilka titlar) så förhoppningsvis ger det här lite mer stöd i ryggen när de skall förhandla med japanska förlag. Dessutom vet jag att de försöker bredda utgivningen av översatta album vilket jag tycker är en intressant utveckling och tyder på att det går väldigt bra för dom just nu.

Dessutom är de otroligt kul att de skall släppa en engelsspråkig utgåva i USA. Något som både DN tidigare och SVD idag uppmärksammar From the Shadow of the Northern Light. Jag tror att det just nu är en väldigt bra tidpunkt att lansera svenska serier utomlands (inte minst i USA) då det saknas något nytt fräscht inom de alternativa eller post-underground seriesfär som Galago tillhör. Den senaste framgångsrika amerikanska antologin , Mome, har några år på nacken och har dessutom till viss del tappat en del av det som gjorde den framgångsrik genom att flera av originalskaparna har fått egna tidningar att album som givetvis fått prioritet. Dessutom har Sverige fått en enorm kämpe i Galagos amerikanska samarbetspartner, Chris Staros på Top Shelf, som blev helt förförd i samband med att han var här som gäst på SPX. Han kommer att göra mycket för sprida det svenska ljuset vidare. Dessutom är det värt att påpeka att om intresset skulle slå till riktigt ordentligt så är Top Shelf ett förlag som är vana att hantera storsäljare. Blankets, From Hell, Lost Girls mfl har sålt enorma upplagor. Inte för att det är troligt att det kommer slå till så bra men det är kul att drömma.

Japan däremot tror jag det blir svårt för Galago att erövra. Den svenska stilen som är mycket inspirerad av den amerikanska undergroundtraditionen passar inte in i de japanska massproducerade serierna. Faktum är att det är ytterst få serier som produceras och de som gör det har väldigt dålig spridning. Dessutom är ju japanerna förtjusta i allt som är sött och den svenska serierna har ju mer sälta i sig. Därför var det kul att läsa i SVDs artikel att så många japanska serieskapare visat intresse för att besöka utställningen. Skulle vara väldigt intressant att få höra deras kommentarer. Tyvärr tror jag att de kommer vara alldeles för artiga för att säga hela sanningen men skoj skulle det nog vara.

2 kommentarer:

 1. Jo, det verkar som att utställningen kommer att vandra. Det verkar redan vara klart med universitetet i Kobe, och tre museer har visat intresse. Sedan ska vi försöka göra hoppet över sundet till Sydkorea och Kina. Tyvärr är väl Nordkorea uteslutet... buhu!

  /Mats

  SvaraRadera
 2. verkar som åtminstone en besökare var genuint imponerad, men han kände till bl.a. sjunnesson sedan tidigare. här är hans blogginlägg.. på japanska.


  http://sockmonkey.blog22.fc2.com/

  marcus

  SvaraRadera