Staffars Seriers Blog: Julhandeln 2008

31 december 2008

Julhandeln 2008

Läser hos DN och SVD att den totala julhandeln antingen blev bättre eller sämre. Själv är jag nog mer benägen att tro att det var sämre och Dns journalist tolkat svaren lite väl positivt. Att någon "går bättre än förväntat" betyder inte att det går bättre än förra året.

För vår del här på Staffars så innebar försäljningen en nedgång med ungefär 10% gentemot föregående år mycket på grund av en katostrofal inledning på december. Vanligtvis brukar vi ha en liten topp kring novemberlönen då folk brukade köpa de första julklapparna. Den uteblev helt och försäljningen de två första veckorna var en bra bit under både medel och medianveckan. Däremot tog det sig sista veckan innan jul som blev årets bästa vecka och försäljningen dagarna innan jul var även de glädjande.

Jag tror vi kan tacka ett väldigt starkt svenskt serieår och inte minst många intressanta svenska album som kom lägligt till jul för att vi höll upp vår försäljning så bra som vi gjorde.

Vårt försök till julkalender blev inte riktigt så lyckat som vi hoppades på. Måste fundera på om det var det var för ointressanta erbjudande som vi hade eller om konceptet inte håller. Borde kanske gå över till en veckobaserad kalender och ha en tre-fyra album i en vecka i stället.

Nu får vi lämna det här bakom oss och se fram emot 2009 och öka försäljningen då istället.

2 kommentarer:

  1. Julkalendern är en jättebra idé, men man hinner ju inte in för att köpa samma dag. Veckobaserad istället för dagsbaserat skulle vara bra.

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  2. Jag skall försöka komma ihåg detta tills dess att det är dags för nästa års julkalender.

    SvaraRadera