Staffars Seriers Blog: Vuxenmanga

08 juli 2009

Vuxenmanga

Nu har vi äntligen fått upp det vi har inne just på min favoritavdelning bland mangorna nämligen vuxenmanga. För er som undrar var den befinner sig fysiskt i butiken så är det i mittenstället ovanför de kompletta mangaseten. Till skillnad från shoppen så har vi sorterat böckerna efter författare snarare än titel.

Ett av mina projekt som jag vill genomför här på bloggen är att skriva en liten introduktion till manga för de som pröva på det men är inte är fullt så intresserad av tonårsdramatik. Här är i alla fall ett par tips från sortimentet som jag tror att jag inte nämnt tidigare i bloggen.

Abandon the old in Tokyo
Jag har hypat Tatsumis A Drifting Life tidigare. Det här är serier som han gjorde ett decennium efter den boken slutar. Mycket hårdkokta noveller i ett rätt ruffigt Japan. Den här boken har västerländskt läsriktning för de som föredrar att slippa läsa "baklänges".

Angel
När mangaboomen väl kom så var det i första hand ungdomar som förlagen satasade på. Ett undantag var Tokyopops utgåva av Erica Sakurasawas serier som riktade sig mot en lite äldre läsekrets av huvudsakligen kvinnor sk Josei-manga. Vad som är trevligt med hennes böcker är att de är mer eller mindre fristående (med något undantag) så det går att plocka vad som helst därifrån. Japansk läsriktning.

Barefoot Gen
En riktigt mangaklassiker vars första del kom ut på svenska 1986 om jag inte minns fel. Nu har i alla fall amerikanerna beslutat sig för att ge ut den komplett och hittills har 8 volymer kommit ut och ett par till skall väl komma så småningom. Japans Maus om livet före och efter atombomben. Västerländsk läsriktning

Four Immigrants Manga
En väldigt udda manga som gjordes redan 1931 och gavs ut i San Fransisco och är en självbiografi över författarens upplevelse att flytta till USA i 1900-talets absoluta början och de vedermödor som han och hans bröder hade. Västerländsk läsriktning

Heartbroken Angel
Helt hämmningslös manga-serie som gick i antologin Pulp när det begav sig. Stripserier där vissa karaktärer återkommer som den fattiga pappan och hans son. Författaren väjer inte för något verkar det som och berättarglädjen är stor. Västerländsk läsriktning och hårda pärmar. Västerländsk läsriktning (fast det går lika bra att läsa den bakifrån eller från mitten och ut. Det är ju en stripserie)

MW
Vi har de flesta Osama Tezuka-serier i den här avdelningen (Astro Boy tror jag är enda undantaget). MW är en rätt intressant thriller där Tezuka dels tar upp och indirekt kritiserar den amerikanska närvaron i Japan men också för att han låter huvudpersonerna vara homosexuella vilket fortfarande är ett stort tabu i Japan. Vill man vara lite retsam kan man kalla det här för en av de första yaoi eller boys love-historierna. Västerländsk läsriktning


Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms
En rätt okänt mangaalbum som likt Barefoot Gen handlar om effekterna av atombomben 10 år senare. Det hela är berättat väldigt stilsamt och stilfult. Jag tyckte väldigt bra om det här albumet och skulle vara väldigt glad att se fler album från Kuonos penna.

Walking Man
Jiro Tanaguchi är en av våra favorittecknare på Staffars och en sak som jag verkligen uppskattar med honom är att han är inte rädd för att göra olika typer av serier. Alltfrån samurajdrama, till hårdkokta crimehistorier till sf skriven av Moebius till det här albumet som är en medelålders man som går runt i sitt bostadsområde som han nyligen har flyttat in i. Ni som såg den franska dokumentär om manga som SVT visade för ett år sedan känner nog igen Tanaguchis teckningar som var en stor del av filmen.

Så där har ni några tips, shoppa friskt nu. ^_^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar