Staffars Seriers Blog: Godbitar från veckans sändning

06 november 2009

Godbitar från veckans sändning

Vi börjar med ett purfärskt album som vi är en av de absolut första butikerna att ha inne till försäljning. Joakims Pirinens Kvarteret Kolossen. Detta är en utökning av Kvarteret Kniven som inte har funnits i tryck på mången år. Den är oerhört tjock och god och du blir lyckligare om du äger den. Ärligare än så kan det nog inte sägas.


Nästa svenska nya som vi har fått in är en nystartad tidning om serier, Serieblaskan. Den här tidningen är till för dig som tycker om att läsa om serier skrivna av människor som tycker serier är skoj. Jag gillade reportaget om  det falska Tintin-albumet som florerar på Tradera och lite annat smått och gott. Det hela känns som ett rätt bra komplement till Bild och Bubbla mer massiva framtoning.


För att fira att Usagi Yojimbo har publicerats i över 25 år så har förlaget gett Sakai chansen att ge ut orginalalbum helt i färg. Yokai blev resultatet och det ser oerhört snyggt ut. Detta är ännu en av historierna där Usagi slåss mot olika japanska monster från deras folklore vilket oftast är helt ok. Jag ser som alltid fram att läsa den då jag tycker att Usagi är en av de tidningar som konsekvent håller sig på en hög och underhållande nivå.


Stumptown är Greg Ruckas första nya serie på Oni på evigheter. Jag var oerhört svag för både hans Whiteout men även Queen & Country. Nu verkar det vara ett mer rent kriminaldrama med en spelmisbrukande privatdeckare som får ett uppdrag för att rensa sina skulder på indian-kasinot där hon förlorar sina pengar. Något som jag verkligen gillade med tidningen var att Rucka placerat det i det Portland där han bor men också att tecknaren verkligen tagit sig tid att tänka till hur miljöerna fungerar och inte bara fotat av hus i Portland och använt sig av dom. Kan bli en av vinterns höjdare att följa den här serien.


Pete Milligan har fått en liten återuppståndelse i serievärlden. En av de mer heta författarna när Vertigo startades med serier som Enigma och Shade the Changing Man. Lyckades aldrig riktigt slå som Gaiman eller Morrison utan fick jobba på annat (jag har för mig att han jobbade inom TV). Nu är han tillbaka och får ta och skriva Hellblazer. Scab är första albumen från hans penna och jag ser fram emot att ta reda på om han fortsätter i den nystart som Andy Diggle gjorde dvs tillbaka till rötterna.


Slutligen så har vi fått in samlingsutgåvan av Fat Freddy's Cat. En tjock systerbok till Freak Brothers Omnibusen som kom häromåret. Det är rätt kul att klassiska undergroundserier får nytt liv i bokform. Det borde komma ut mer sådant från den här mycket kreativa perioden i de amerikanska serietidningens historia.

Allt finns som vanligt inlagt i webbshoppen.

1 kommentar:

  1. Oj! Jag hade ingen aning om att Peter Milligan hade haft en paus från serievärlden. Enigma var en av serierna som tillsammans med Sandman och Watchmen öppnade mina ögon för serier som inte var från frankrike eller handlade om de vanliga, uttjatade superhjältarna.

    SvaraRadera