Staffars Seriers Blog: Var på seminarie på posten i går

11 november 2009

Var på seminarie på posten i går

I går hade jag förmånen att lyssna på Arne Andersson från posten prata om ehandel. Det visade sig vara en liten energikick. Inte för att han berättade så mycket nytt egentligen men det hjälpte framför allt att fokusera de tankar jag haft om hur vi skall utveckla det hela. Vi har nu varit verksamma sedan i februari och det känns som om det återkommande arbetet har satt sig. Nu är det dags samla kraft och ta nästa steg. Tyvärr har ju utvecklingen av vår open source motorn stannat av helt så allt det stora fina vi verkligen vill göra som att göra om förstasidan helt och hållet samt fixa sökmotorn får vi skjuta på framtiden.

Nåja, åter till Arne som jag fick stort förtroende för genom att han talade om ehandel.se som en av de platser han höll koll på. De handlarna där är inte särskilt nådiga mot posten, speciellt inte Dan som startade mötesplatsen. Det var rätt tydligt att Arne är en visionär som har koll på omgivningen snarare än den person på posten man vill skälla ut p.g.a. idiotvillkor. En kul sak som visar på Arnes styrka som föredragshållare var att en annan handlare som var med på seminariet skulle ta upp samma sak som jag irriterat mig på oerhört mycket -  nämligen fakturaavgiften som man som fakturakund kan få när man lämnar in för få brev åt gången. Gör jag hela jobbet med att skapa och frankera och skicka in uppgifterna elektroniskt till posten så förstår jag inte varför man skall få avgifter. Nåja, när Arne började prata så blev det rätt ointressant att ta upp den typen av diskussion. Det var mer om trender och vad som är viktigt både för kunden och några grundord för oss handlare att hålla sig till. Han gav oss några exempel på webbshoppar som han tyckte var intressanta och pekade även på detaljer som han uppskattade. Just den biten kände jag gav mig mest för de fick igång tankebanorna. Jag satte med mig ned med Håkan och tittade med kritiska ögon på vår sajt och vi kom fram till att vi hade en ok sajt för en helt ny men att vi behövde göra om första sidan så att den var mer inbjudande. Alldeles för mycket text i för liten stil som möter kunden vid första anblicken.

Skall jag komma med någon kritik så var det att det var lite för mycket fokus på lite för stora butiker. Eftersom vi är i en uppstartsfas så är jag mer intresserad av de riktigt små butikerna och de metoder de använder för att tala om att de finns men jag förstår att posten är mer intresserad av 10 företag som skickar 1.000.000 brev än tvärtom.

En annan sak som jag verkligen uppskattade med seminariet var den dynamik som fanns bland de deltagande där vi hade folk som inte kommit i gång ännu till de som oss varit i gång ett tag. Det gjorde att diskussionerna och tipsen höll en jordnära nivå som jag tyckte mycket om. Lite så att man skulle vara sugen på att försöka få kontakt med andra ehandlare och utbyta erfarenheter över en öl. Utomstående feed back är inte att förakta. Det märkte jag när fick Håkans reaktion på mitt första förslag till album till julkalender. Jag tror att årets kalender kommer bli mer underhållande och därmed bättre än föregående års.

2 kommentarer:

 1. Låter som ett seminarium jag hade velat gå på.
  Kan även hålla med om att det vore kul att träffa andra småhandlare och prata strategier m.m. Jag är på om det blir av!

  /Mats
  http://mohsart.se

  SvaraRadera
 2. Håll ögonen öppna på ditt lokala postkontor. Han turnerar rätt friskt i landet. Annars så har jetshop ett seminarium snart.

  Blir det av så blir det efter nyår.

  SvaraRadera