Staffars Seriers Blog: Läsecirkeln: Frances sammanfattning

12 november 2009

Läsecirkeln: Frances sammanfattning


Vi var inte lika många som vanligt den här gången. Manfall av många olika anledningar men det kan ha varit lite trångt i kalendern så här i mitt i november. Trots det så hade vi vår längsta session någonsin. Mycket för att Frances inbjöd till många olika diskussioner och sidospår som vi kunder fördjupa oss i.

Vi var rätt eniga om att boken var ett välkommet tillskott till den svenska seriefloran. Det som jag känner blev konsensus var att även om det är en mörk bakgrund och det är jobbiga saker som händer i boken så är handlingen aldrig fokuserad på de händelserna utan det är mer persornernas egen resa. Vi uppskattade alla Hellgrens subtila berättarteknik som till exempel hur hon myckert kort och ordlöst visar hur fastern och Frances lär känna varandra och uppskatta varandras sällskap trots att de tvingats leva ihop av olyckliga omständigheter. Just att så mycket av albumet berättades i bilder och inte genom ord fick åtminstone en av deltagarna att undra på vilket språk albumet var gjort. Var det direkt  på franska eller om det var översatt?

Har du inte läst albumet ännu tycker jag gott att du kan ge dig själv det i julklapp.

Nästa möte blir inte förrän i januari då folk brukar ha fult upp i december. Då skall vi diskuttera årets bästa serie och vad som är min favorit bland årets utgåvor. Asterios Polyp har vi tur har vi fått nya exemplear levererat till oss.

UPPDATERING: Simons genomgång av mötet

3 kommentarer:

 1. Tack för igår!
  Mycket trevlig tillställning!
  Alltid kul att träffa folk med samma referensramr som en själv, och prata serier på en både seriös och avspänd nivå. Samt dricka öl. Så jag hoppas verkligen att du/vi orkar hålla igång den här cirkeln.

  (Jag hade för övrigt läst på mig på en hel hög av "de nya svenska kvinliga serieskaparna", som Emilie Ö, Tinet, Emma Rendel, och en hel hög till - men det hade jag ju inte mycket för igår, slog det mig när jag åkte hem...)

  Sen tycker jag också att Phil F är en tafflig tuschare. Bland annat...


  Håkan

  SvaraRadera
 2. Tack själv. Jag tror nog vi kan hålla i gång den här cirkeln en rätt lång tid. Jag uppskattar för egen del just det du säger att sitta och ha ett bra och avslappnat samtal om serier på en hög nivå. Oerhört trevligt.

  Lite synd att vi inte kom in på det men samtalet spretade iväg på många sätt och det blev inte liksom av att vi kom in på den biten vilket faktiskt gladde mig lite så här i efterhand. Inget kvinnor i serier utan Frances sattes in i ett "större" sammanhang vilket är ett erkännande av boken.

  Sedan gillade jag Simons redogörelse också.

  SvaraRadera
 3. Epix mini-uppvaknande var vi ju inne på, och att Tinet låg bakom det, men det är sant att vi glömde hennes serier...

  Phil F. tafflig tushcare?!? Men alltså, hans teckningsstil passar alldeles förträffligt till hans manus; det är lite sunkig pub över alltihop, men på ett oerhört charmigt sätt ;-)

  SvaraRadera