Staffars Seriers Blog: Läsecirkeln: Frances sammanfattning

12 november 2009

Läsecirkeln: Frances sammanfattning


Vi var inte lika många som vanligt den här gången. Manfall av många olika anledningar men det kan ha varit lite trångt i kalendern så här i mitt i november. Trots det så hade vi vår längsta session någonsin. Mycket för att Frances inbjöd till många olika diskussioner och sidospår som vi kunder fördjupa oss i.

Vi var rätt eniga om att boken var ett välkommet tillskott till den svenska seriefloran. Det som jag känner blev konsensus var att även om det är en mörk bakgrund och det är jobbiga saker som händer i boken så är handlingen aldrig fokuserad på de händelserna utan det är mer persornernas egen resa. Vi uppskattade alla Hellgrens subtila berättarteknik som till exempel hur hon myckert kort och ordlöst visar hur fastern och Frances lär känna varandra och uppskatta varandras sällskap trots att de tvingats leva ihop av olyckliga omständigheter. Just att så mycket av albumet berättades i bilder och inte genom ord fick åtminstone en av deltagarna att undra på vilket språk albumet var gjort. Var det direkt  på franska eller om det var översatt?

Har du inte läst albumet ännu tycker jag gott att du kan ge dig själv det i julklapp.

Nästa möte blir inte förrän i januari då folk brukar ha fult upp i december. Då skall vi diskuttera årets bästa serie och vad som är min favorit bland årets utgåvor. Asterios Polyp har vi tur har vi fått nya exemplear levererat till oss.

UPPDATERING: Simons genomgång av mötet