Staffars Seriers Blog: Två dör och en står upp

20 april 2010

Två dör och en står upp

Svenskt serieliv blev lite fattigare i helgen. Dels så kastar Mikke på Komika  in handduken efter många års kämpande att få lönsamhet i utgivningen. Synd, för jag tycker att han var med och vitaliserade den svenska serieutgivning under Milleniets första år. Dessutom så förde han över några av nya franska vågen av serieskapare med Lewis Trondheim i spetsen till Sverige vilket fyllde ett viktigt hål i utgivningen. Sedan kan jag tycka att han tappade lite i fokus och satsade lite för spretigt framför att hålla en linje men det kan ju vara sprunget av att det inte gick så bra som man hoppas.

Den andra döden är att Kapten Stofil läggs ned vilket gör mig oerhört ledsen. Den tidningen har varit en oas av popkulturell nördighet (och en storsäljare hos oss) bland rätt tråkiga mainstreamserietidningar. Det är lite tråkigt att det är så svårt att nu ut med serietidningar idag. Det var rätt intressanta siffror som nämndes i GT-artikeln, 700 prenumeranter och 1000 lösnummer sålda. Trodde det var lite högre men det går ju inte att leva på den omsättningen direkt.

Desto mer glädjande att notera Kolik satsar på att ge ut Corto Maltese. Detta är en av mina stora favoritserier genom tiderna och det är oerhört glädjande att få läsa mer av denna serieklassiker. Dessutom tycker jag att de tänker rätt genom att inte ge ut det som tidigare har varit publicerats på svenska så det blir "nytt" material för oss som känner till och älskar serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar