Staffars Seriers Blog: Uppföljning till Tokyopop

04 maj 2006

Uppföljning till Tokyopop

ICV2.com släppte sin kvartalsrapport om manga och det finns en del intressanta saker i den. Bland annat att manga omsätter mellan 155 and 180 miljoner dollar vilket är en ökning med ca 40 miljoner från föregående år. Det är rätt imponerande siffror och glädjande att mangaförsäljningen fortsätter att öka.

De noterar också tre pågående trender just nu.

A growing disparity between the sales of the number one title on our Top 50 Manga Properties list and the bottom titles
Det här stämmer på det som jag nämnde igår angående Tokyopop att de säljer färre ex av ett större antal titlar. Det är värt att notera att Naruto slog igenom stort under de senaste kvartalet. Den kom även med på listningar över allmänna storsäljare i USA [alltså inte bara manga] något som bara Pokemon lyckats med annars.

An increasing number of shojo (girls') manga in the Top 50 (up from 14 in our last issue to 19 in the current Guide)
Det här är glädjande och visar på en av mangans viktigaste egenskaper, den är tilltalande även för flickor. Till viss del så kan ökningen förklaras med att Viz har kommit igång med en ordentlig Shôjo utgivning och kanske framför allt..

The growing popularity of new manga genres evidenced by the first appearance of a josei (sexy manga aimed at older female teens and twenty-somethings) series and a yaoi (aka "Brokeback Manga"--tales of male homosexual love crafted for a female audience) title in our Top 50.
Yaoi kommer stort [och vi har massor av den, ni är väl uppskrivna på vår Yaoi-mailinglista? skicka ett mail till yaoi@staffars.se annars] Frågan är väl bara när bakåtsträvande krafter i USA kommer att uppmärksamma fenomenmetet och börja högljutt protestera mot att flickor läser snusk?

Som sagt mangabranschen är i konstant utveckling och det är intressant att följa den på avstånd. Jag vet att jag varnat för en krasch på marknaden tidigare och om trenden med större skillnader i försäljningen håller i sig så kommer antingen förlagen eller bokhandlarna att bli tvungna reagera, förhoppningsvis på ett sätt som gynnar alla parter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar