Staffars Seriers Blog: En stackars seriehandlare i USA

16 augusti 2007

En stackars seriehandlare i USA

En sak som jag verkligen är glad över är att vårt svenska rättsystem inte tillåter den travesti på juridisk rättvisa som drabbat Gordon Lee. I maj 2004 under Free Comic Book Day så delade han ut en antologi med bland annat en förhandstitt på Nick Bertozzis The Salon (rekommenderas varmt av Staffar). I förhandstitten så beskrivs det första mötet mellan George Braques och Pablo Picasso där Picasso var naken. Det finns ingen sexuellt i beskrivningen men Picassos penis finns i bild. Ett ex av den här tidningen plockades upp av ett barn vars förälder polisanmälde händelsen. När det hela blev känt så gjorde Gordon Lee en offentlig ursäkt och erkände att han gjort fel vilket inte var gott nog för föräldern så Lee arresterades för att ha delat ut en gratis serietidning vilket var illa nog men sedan så började åklagarmyndigheten djävlas med honom på riktigt.

De började med att åtala honom för ett "felony" och fem "misdemeanor" vid det här laget blev Comic Book Legal Defense Fund inblandade och får bl.a. en domare att se över åtalet vilket innebär att felony-delen och tre av de fem misdeamonor-åtalen försvinner från åtalet. Sedan går det över till att bli bizzart. Från Comic Book Legal Defense Fund sida om fallet.

On April 2, 2006, the eve of trial, prosecutors contacted Mr. Lee’s counsel to notify them that they intended to dismiss the charges against Lee because, after 18 months, and numerous court appearances, they discovered that they had the wrong victim.

The morning of April 3, prosecutors walked into court and stated their intention to declare the case nolle prosse, meaning that the charges that were to go to trial were dismissed. They later re-filed under a new accusation alleging that Lee handed “Alternative Comics #2” to a six-year-old minor and his nine-year-old brother, instead of solely to the nine-year-old, as had been previously, and repeatedly, declared.
Det är alltså först två år efter händelsen som åklagarmyndigheten upptäcker att de har fel namn på "brottsoffret". De har nu startat ett nytt åtal mot Lee som skulle ha gått till rättegång den här veckan men som först blev uppskjuten för att luftkonditioneringen var trasig och nu blivit uppskjuten till november för att domaren har blivit sjuk. Det hela har givetvis kostat enormt mycket pengar att försvara, tills dags dato så uppgår kostnaderna till $80.000! Allt detta för att ett barn fick en serietidning som han inte borde ha fått i handen.

Jag rekommenderar alla att läsa CBLDFs artikel om fallet. Detta är det enda av deras rättsfall som jag donerat lite pengar till och som jag kommer att skicka lite mer pengar till när nästa lön kommer. Om jag sedan kunde donera till någon som kandiderar mot åklagaren i nästan val så är det något som jag kommer att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar