Staffars Seriers Blog: Urhunden 2006

09 augusti 2007

Urhunden 2006

Juryn har gjort sitt jobb och Urhunden för 2006 års bästa orginalsvenska album går inte oväntat till Nina Hemmingsson för "Jag är din flickvän nu", något som jag (och många andra) förutspådde. En mycket värdig vinnare och det svenska album som vi sålt absolut mest av det senaste året.

Däremot är jag mycket förvånad över juryns val till bästa översatta album. "Broderier" av Marjane Satrapi tog jag inte ens upp som möjlig vinnare då jag dels tyckte det var för tidigt inpå Persepolis och dels för att jag inte tycker att det här var ett särskilt bra album. Om Persepolis var fantastisk så var Broderier baksmällan ("Chicken with Plums" var återhämtningen), hafsigt i formen och ett i mitt tycke bortslarvat ämne. Att då få ingå i den exklusiva skaran av serieskapare som fått två stycken urhunden (svenska: Charlie Christensen, utländska: Alan Moore) känns väldigt fel.

En liten kul detalj med Satrapis vinst är att det innebär att det för andra gången i urhundens historia blir två kvinnor som vinner urhunden. Förra gången var 2005 och då var det Anneli Furbäck Furmark med "Amatörernas Afton" och just Persepolis av Satrapi.

Priserna delas ut torsdag 16 augusti, på Stockholmsterrassen på Kulturhuset i Stockholm. Utdelningen sker i samband med en seriekväll som Serieteket arrangerar klockan 17-20 under Stockholms stads kulturfestival.

2 kommentarer: