Staffars Seriers Blog: Mangismo ställer in betalningen

06 augusti 2007

Mangismo ställer in betalningen

Följande brev damp ned i brevlådan hos oss.

Det är med stor sorg vi måste meddela att Mangismo A/S har ställt in sina betalningar från och med den 26. juli 2006.

Vi kommer att fortsätta leverera tidigare utgivna titlar via Förlagssystem och vi kommer att försöka ge ut de titlar som skulle ha kommit ut i slutet av juli och i början av augusti.

Det pågår förhandlingar med ett stort skandinaviskt förlag i syfte att fortsätta ge ut en del av våra serier. Förhandlingarna väntas vara klara med ett positivt resultat vid utgången av augusti månad i år.

De serier som kan komma ifråga kommer dessvärre att försenas i förhållande till den ursprungliga utgivningsplanen. Vilka serier det rör sig om, och när de kan utkomma, är det för närvarande inte möjligt att fastställa.

Förlaget fortsätter att hålla öppet och vi fokuserar på att hålla verksamheten igång så omfattande som möjligt. Alla beställningar tas som hittills emot av Förlagssystem.

Vänliga hälsningar
På styrelsens uppdrag

Jesper Holm
Mangismo A/S


Jag antar att de titlar som de inte vill nämna namnet på är Hellsing, Samurai Deeper Kyo och möjligtvis Kare- First Love men det är en gissning utifrån mangornas kvalitéer snarare än vad försäljningssiffrorna säger (har inte tillgång till försäljningsstatistik). Intressant att de förhandlar med ett förlag som jag innerligt hoppas inte är Bonnier eller Egmont då jag vill att mångfalden bland förlagen bibehålls. Wahlströms skulle kunna vara ett bra hem vilket även skulle innebära att de i så fall skulle kunna komplettera sin mahnwautgivningen med manga.

Jag är lite förvånad över att det gått så dåligt för Mangismo då jag tycker mig se att de har nått ut i bokhandeln med sina böcker men det kan vara så att när de väl har kommit dit så har de inte sålt tillräckligt mycket och/eller snabbt för att motivera nya beställningar. Jag vet dock att de fick lägga ned verksamheten i Norge rätt omgående och jag tycker mig ha sett rapporter om att det halvknackigt även i Danmark och Sverige men att implodera på det här sättet...

Ett stort problem tror jag har varit att de mangor och manhwor som de har gett ut har varit rätt gamla redan när de kom ut. Basara, Chrono Crusade, Demon Diary, Gravitation, Hellsing, I.N.V.U, Kare- first love, Princess Ai, Samurai Deeper Kyo, The Devil Ororon och Vampire Games är inte serier som folk springer benen av sig efter, snarare är det rätt stabila b-serier med en och annan som gränsar nedåt (och uppåt för all del). På något sätt tror jag att om man tryckt ihop detta till en tidskrift så skulle det ha varit bättre än album direkt. Likaså borde man ha försökt hitta fräschare mangor att ge ut.

Det blir intressant och se om detta är början på det kommer att hända mer inom den svenska mangautgivningen eller om det är en enskild händelse. Det skulle nog vara bra med något färre antal titlar på marknaden men då med högre kvalité.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar