Staffars Seriers Blog: Gästblogg: Minnas andra lästips Yotsuba&!

09 oktober 2012

Gästblogg: Minnas andra lästips Yotsuba&!

Nu är det andra dagen för mina lästips, och med det sagt så är det väl bara att rusa rakt in i det!
Mitt andra lästips den här veckan är en gammal kär seriefavorit hos mig från mangariket Japan, nämligen Yotsuba&!

Första gången jag läste Yotsuba var väl i 2008 eller 2009, på tiden som Serieteket fortfarande var en seriehimmel i Stockholms kulturhus och låg i lokalen som, senast jag kollade, var en någon sorts sy- och modeförening för kvinnor eller något liknande. Det var på den tiden som man kunde sitta där i en bekväm hög av kuddar vid det stora fönstret och läsa serier i Serieteket, något som jag saknar innerligt.
Det var någon dag som jag var där och inte riktig visste vad jag skulle låna för serier, som min pappa kom fram till mig med en bok och sa "titta på det här, Minna!". Boken han höll i handen visade sig vara det första numret av Yotsuba på svenska, och jag läste på baksidan. Jag tyckte väl att det lät helt okej, så jag började läsa den, trots att tecknarstilen var så otroligt enkel. Det var något av en förvåning när jag läst första kapitlet och insåg hur bra den var - den var ju helt genialisk!

Yotsuba handlar om den lilla flickan Yotsuba som flyttar till en ny stad med sin pappa. Hon är sisådär 5, 6 år gammal och det mesta är väldigt nytt för henne. Yotsuba har en energinivå som definitivt är over 9000. Hon är väldigt impulsiv och extremt energisk. Hon får många vänner i den nya staden och provar på mängder med nya saker!

Yotsuba har en humor som är oslagbar. Jag skrattar verkligen hela tiden när jag läser den. Humorn är nog det absolut starkaste elementet i serien. Varenda skämt känns genomtänkt och nästan varenda ett är helt klockrent. Det är förstås inte bara humorn som gör serien värd att läsa - den otroligt höga gullighetsfaktorn är  också en stor del av det hela! Yotsuba är verkligen sockersöt och man kan inte låta bli att älska henne. Oavsett vem man är så tror jag nog att det är svårt att ogilla henne, hon är bara för söt! Jag tycker att målgruppen för Yotsuba kan vara väldigt varierad, det finns liksom inte riktigt en speciell ålder som serien passar till. Man kan läsa den som barn och uppskatta den för dess fantastiska konstighet, eller som tonåring och ungdom och kanske känna igen sig lite i sig själv, eller som förälder(detta har jag mina egna föräldrar som källa på) och känna igen Yotsuba i sina egna barn (för helt ärligt, det finns många barn som är ganska mycket som Yotsuba. Jag var nästan precis som henne i den åldern.).
Yotsuba är en jättegullig serie på mer än ett sätt, det är inte bara Yotsuba själv som är söt, utan också hennes relationer till folket omkring henne. Även där kan man känna igen sig på många sätt, och jag kan tänka mig att det är ungefär som för Yotsubas pappa att vara förälder till ett barn i den åldern - det är iallafall vad mina föräldrar säger. Yotsuba handlar mycket om vänskap, vilket jag tycker är en fin detalj i den. Yotsuba är verkligen en mycket speciell serie, och vid första anblick kan den verka väldigt, väldigt konstig, men jag tycker att det är en del av charmen. Den är liksom realistiskt på ett lite sådär knäppt sätt, vilket jag verkligen uppskattar, och den är helt otroligt charmig!

Jag rekommenderar den starkt, då den är en av mina all-time-favoriter. Den är verkligen läsvärd, oavsett vem man är, framförallt om man vill ha ett gott skratt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar