Staffars Seriers Blog: Gästblogg: Minnas serietips

10 oktober 2012

Gästblogg: Minnas serietips

Nu är det ju onsdag, den tredje veckodagen, och alltså är det dags för mitt tredje serietips, nämligen W Juliet!
W Juliet är en serie som jag hittade för ganska länge sedan, på tiden Shojo Stars fortfarande höll på. Jag läste W Juliet i shojo stars från början, och jag fastnade för den nästan direkt.
Handling i korta drag: Ito Miura är en pojkflicka som går i gymnasiet. Hon är med i teaterklubben. Ito blir ofta misstagen för att vara en kille, då hon har ett väldigt maskulint utseende och beteende. Det börjar en ny tjej i skolan, Makoto Amano, och hon blir genast populär. Hon går också med i teaterklubben. Ito blir snart kompis med Makoto, men Makoto har en hemlighet... W Juliet är skriven av Emura.

Det finns så otroligt många genderbender-shoujoserier, och alla är inte lika bra, men W Juliet är faktiskt helt otrolig. Den har en ganska så klassisk shoujo-humor, med många små twistar i kanterna. Jag älskar hur tecknaren ritar Makoto på olika sätt, det är liksom trovärdigt att han ser olika ut som tjej och som kille, men att inget fysiskt egentligen förändras så värst mycket. Det har Emura definitivt lyckats utmärkt med.
Jag tycker också om att tecknarstilen inte är det typiska shoujo-draget med ögon större än händerna och sådant. Den är liksom lite mer raffinerad, på något sätt. Enklare, på ett bra sätt, förstås.
En annan sak jag tycker om med serien är att den inte är precis som alla andra serier. Den har liksom något lite eget över sig. Kärleksmomentet är inte poff-pang-kärlek vid första ögonkastet-nu är de ihop, som så många andra serier, utan det är lite mer av en långsammare glidning. Det tycker jag också om.
Dessutom lyckas serien vara jättespännande utan att innehålla något som är sådär typiskt spännande. Den är lite mer verklighetstrogen på det sättet - det måste inte alltid vara magi och ninjor och fighter inblandat för att det ska vara spännande och intressant.
W Juliet är också en väldigt intelligent serie, allting verkar liksom så genomtänkt, alltifrån skämten till de olika komplikationerna och problemen som uppstår i serien.
Jag tycker också att det är bra att huvudkaraktären inte är precis som alla andra shoujotjejer, hon är liksom inte den stereotypa flickan med kjolar och rosetter och volanger överallt, utan hon är mer egen, och faktiskt en mycket mer intressant karaktär. Om Ito inte var en pojkflicka så skulle serien inte vara intressant på samma sätt alls, det skulle liksom ta bort seriens karaktär helt och hållet. Det passar att Ito beter sig som en kille, men samtidigt fortfarande är en tjej i grund och botten, och det gör serien helt klart mer läsvärd.
Makoto är också en bra karaktär - han är liksom manlig på ett lite mindre uppenbart sätt, vilket för mig gör det mycket mer genuint och äkta. Jag tycker att det känns mer på riktigt på så sätt.
Makoto och Itos relation till varandra är också en intressat sak. Det tar verkligen fram karaktärernas olika sidor på ett helt nytt sätt, tycker jag. Det är också roligt att se hur deras relation utvecklas i takt med att serien fortsätter - serien blir verkligen bara bättre och bättre för varje bok som går, vilket också är något som jag uppskattar. Förbättring är alltid roligt att se!
Jag tycker verkligen att det här är en av de shoujomanga som man måste läsa, inget snack om saken. Den är för bra för att gå miste om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar