Staffars Seriers Blog: Gästblogg: Minnas första lästips

09 oktober 2012

Gästblogg: Minnas första lästips

Hejsan! Jag heter Minna och jag har praoplats här på Staffars serier den här veckan.
Jag är fjorton år och kommer från vår sköna huvudstad. Jag har i hela mitt liv varit intresserad av manga, anime och andra serier. Min far har sedan tidiga år varit serieälskare, och intresset har helt enkelt förts över till mig. Första gången jag kom över anime var när jag var ungefär tre år och jag och min pappa såg de engelska versionerna av Hayao Miyazakis filmer(han satt och översatte dem i stunden för mig), och sedan dess har jag väl alltid varit mer eller mindre ett fan av japansk serie- och tecknad film-industri. Jag har för mig att första gången jag läste manga ordentligt var när jag var ungefär åtta år och jag hittade den svenska utgåvan av Sugar Sugar Rune på mitt lokala bibliotek. Jag fastnade för den gulliga tecknarstilen med de stora ögonen, såväl som för den överdrivna komedin och magin i handlingen, och sedan dess växte bara intresset för den japanska seriekulturen. Innan dess hade jag förstås varit uppfostrad med västerländska serier, såsom Tintin, Yakari, m.m., men det var när jag hittade manga som jag var fast.

Jag har fått förmånen att fixa veckans lästips under min praotid här på Staffars, och idag ska jag skriva om Scott Pilgrim, vilket är en kär favorit hos mig när det gäller icke-asiatiska serier.
Handlingen i korta drag:
Scott Pilgrim bor i Toronto i Kanada och spelar i ett rockband. Han är 23 år gammal och "mellan jobb". I stunden dejtar han en tjej i High School, Knives Chau, som är en gullig kinesisk skolflicka i stora drag. Scott träffar snart Ramona Flowers, som i princip är hans drömtjej(ganska så bokstavligen, då han faktiskt  drömmer om henne innan de träffas). Hon har färgglatt hår och är mystisk och okänd, hela vägen från Amerika. Scott blir förälskad i henne, men det finns komplikationer; för att få Ramona måste han först slåss mot, och besegra, hennes 7 onda ex! Mellan alla spelningar så måste han också slåss för kärleken, för att vinna sin drömtjej.

Serien är skriven av Bryan Lee O'Malley och är i min personliga åsikt ett klockrent verk. Jag kom från första början över serien när jag såg filmen på bio i 2010(den blev förstås direkt utnämnd till min favoritfilm och är det fortfarande). Jag frågade min far om var filmen kom ifrån och fick reda på att den var baserad på en serie, såväl som ett spel. Som den seriefantast som jag redan var på den tiden så kände jag direkt behovet av att söka upp den här serien, och letade runt lite i bibliotek för att hitta den.

Från början så är det nästan alltid tecknarstilen som drar in mig i serier av olika slag - jag brukar basera mina tankar och tidiga intryck mycket på konstnärens talang med penna och papper(eller penna och ritplatta, eller kanske tillochmed datormus, beroende på vilken serie det är) när jag läser, och jag slutar ofta att läsa saker om jag tycker att tecknartalangen är för liten. Scott Pilgrim var kanske inte tecknad i min idealstil på den tiden, men man kan inte neka att O'Malley har talang. Den är tecknad på ett mycket charmigt sätt som passar helt perfekt till historien. Jag tycker om att samtidigt som serien är en action/fighting-serie, så har den starka element av kärlek inlindad i det hela. Det ger den, för mig, ett mer genuint värde att den är så mångsidig. Handlingen är helt genial, och jag gillar de flesta karaktärer i den, även de "onda". En annan sak som drar mig till serien är de oändligt många tv-spels-referenserna. Jag har alltid tyckt om spel, oavsett om det är brädspel, rollspel, datorspel eller konsolspel, jag antar att det är en annan sak som förts över från min far till mig i mina unga år. Att läsa Scott Pilgrim är för mig därför som nåt slags jackpot. Den innehåller ju, som sagt, ett ton referenser till spel, vilket bara adderar till dess charm och älskvärdhet.

Humorn är ännu en sak som inte går att ifrågasätta i Scott Pilgrim. Det kunde sluta med att jag skattade i över tio minuter åt vissa skämt, ingen överdrift, vilket definitivt är ett bra betyg från mig. Humorn kan stundvis vara smått barnslig, men alltid på ett charmigt sätt. Det är verkligen en helt fantastiskt rolig och underhållande serie, såväl som spännande och då och då dramatisk.
Jag kan utan tvekan säga att jag rekommenderar Scott Pilgrim till folk i alla åldrar och sorter.
Dessutom kan jag med egna erfarenheter säga att spelet också är spelvärt! (Dock så är det att föredra att man spelar det tillsammans med någon och inte ensam, då det underlättar ganska mycket.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar