Staffars Seriers Blog: Urhundennomineringarna klara

09 april 2008

Urhundennomineringarna klara

Det börjar bli dags för Urhunden 2007. Nomineringarna har i alla fall blivit klara och jag måste säga att jag är inte särskilt imponerad av de svenska nomineringarna:
Ett liv utan superkrafter är väl inte värt att leva av Daniel Ahlgren (Bakhåll)
Jag har inte läst det här albumet då förlaget i fråga inte vill sälja det verkar det som då den finns inte med hos någon av våra svenska distributörer. Det är lite irriterande för att vi har alltid sålt bra av Ahlgrens serier. Mao hoppas jag innerligt att det här albumet inte vinner Urhunden på grund av det.

Tidigt på morgonen av Henrik Bromander (Ordfront Galago)
Det här är albumet som jag personligen hoppas vinner Urhunden men jag kan förstå om dess obehaglighet inte faller juryn i smaken.


Jamen förlåt då av Anneli Furmark (Kartago)
Jag lyfte lite på ögonen brynen när jag först såg det här albumet nominerat då Furmark vann Urhunden 2005 med Amatörernas Afton men sen insåg att jag stadgarna förbjuder serier som Arne Anka och Rocky att vinna år efter år och Furmarks serier är inte av den typen. Däremot ser jag inte riktigt att det är någon stor förbättring gentemot den tidigare. Saknar en helhet i albumet något som håller ihop det istället för en radda serienoveller från norrland.


Drift av Liv Strömquist & Jan Bielecki (Kolik)
Jag undrar oerhört mycket hur det här albumet har kunnat bli nominerat. En ytterst lättviktig "feministisk" erotisk historia som iofs lyckades få en massa press och blev omskriven på kultursidorna men det var innan någon faktiskt hade läst det.

Man skall väl inte prata om de som inte blivit nominerade men jag saknar Jimmy Jönssons Sibiu oerhört bland de nominerade. Det och Tidigt på morgonen var mina två svenska favoritalbum under förra året.

Skall jag våga mig på att gissa vilket album som vinner Urhunden så tror jag faktiskt på Daniel Ahlgren med Anneli Furmark som en liten outsider.

Om vi lämnar de trista svenska nomineringarna och tittar på de som kan få pris för bästa översatta album så är det mycket mer skojigt. Genomgående riktigt bra album inom sin typ av serier.

Black hole av Charles Burns(Schibstedförlagen, engelska/USA)
Blacksad av Canales & Gaurnido (Egmont, franska)
Olaf G av Fiske & Kverneland (Optimal press, norska)
Berlin : stad av sten av Jason Lutes (Ordfront Galago, engelska/USA)
Rabbinens katt av Joann Sfar (Egmont, franska)


Jag hoppas innerligt att Rabbinens katt vinner för det är en av mina största läsupplevelser de senaste åren fast med undantag av Blacksad är jag helt Ok med vilket som helst av de här albumen som vinnare. Blacksad är i det här sammanhanget en liten udda fåglar och har inte riktigt samma tyngd i sig som de övriga nominerade utan att för den delen vara ett särskilt dåligt album. Väldigt intressant att se att albumen i det som skulle vara Egmonts vuxenserieklubb båda blev nominerade hade varit intressant att se vad de hade kunnat utvecklas till om de hade fått fortsätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar