Staffars Seriers Blog: 2007 år bästa serier - Staffans urval av amerikanska album

04 januari 2008

2007 år bästa serier - Staffans urval av amerikanska album

Lite annorlunda format i år på våra topplistor. Håkan och jag kommer att göra varsin topplista över amerikanska serier, Staffar gör en mer eller mindre renodlad mangalista och jag kommer även att göra en lista över seriealbum på svenska.

Jag beslöt mig för att inte rangordna albumen utan istället köra dom i rakt alfabetisk ordning av den enkla anledningen att det känns alldeles för fjuttigt att hävda att det ena albumet är bättre än det andra. Jag har även valt bort album av slaget Age of Bronze Bk 3 eller Popeye vol 2 som redan är kända storheter och där albumutgivnignen bara fortsätter. Så till vad jag tycker är de 10 bästa albumen som publicerades under 2007.


All Star Superman
av Grant Morrison & Frank Quitely
Jag har alltid upplevt Stålmannen som en av de tristaste superhjältarna genom tiderna. Grant Morrison lyckades med att inte bara skriva honom kul utan även påminna mig om vad jag tyckte var roligt med superhjälteserier. Fantastiska koncept som triggar hjärnan bara genom att nämnas i en bisats mm.


Aya
av Marguerite Abbouet & Clement Oubrerie
Jag är svag för vardagsbetraktelser, speciellt när de berättar bra om en vardag som ligger långt utanför min egen. Marguerite Abbouets berättelse om sitt liv på den afrikanska västkusten fyller den kvalifikationen.

Empowered
av Adam Warren
Heh, jag tror det här var den nya serie som fick mig på bäst humör. Urspungligen ett beställningsjobb åt någon pervers typ men Adam Warren tappade intresset för det och fyllde istället serien med mycket humor och önskningar att folk kunde acceptera att de duger som de är. En riktigt "guilty pleasure" för mig.

Fafhrd Gray Mouser
av Howard Chaykin & Mike Mignola
En klassisk serie som dök upp som en skänk från ovan. Jag har varit på jakt efter två av de fyra nummer som publicerades hur länge som helst. Otroligt skoj att den äntligen samlades som ett album. Första gången Mike Mignola tecknar som han gör idag.

Fell
av Warren Ellis & Ben Templesmith
Warren Ellis försökte skapa ett nytt koncept med 18-sidiga serietidningar med en komplett historia. Tyvärr fick han inga riktiga efterföljare men han gav oss Fell i alla fall. Hårdkokt deckare där en normal människa hamnat i en stad fylld av Ellis-karaktärer.

Mouse Guard
av David Petersen
Det här är förmodligen det allra bästa albumet från förra året. En väldigt fint gjord bok med fantastiskt stämningsfulla teckningar om ett gäng mössriddare. Varmt rekommenderad.


Nothing Better
av Tyler Page
Jag är oerhört besviken att jag har haft så svårt att övertyga folk om att köpa albumet. Tror att bokdesignen talar emot den och att folk rent allmänt inte känner till den. College-serie om att växa som människa och om att lära sig acceptera andra människor för vem de är.

Super spy
av Matt Kindt
Det här är ett av de få riktigt unika seriealbumen från 2007. Spionhistorier med uppbruten tidsrytm som filmen Momento, med skojiga teckningar som verkligen överraskar.

Terry & the Pirates
av Milton Caniff
En av mina favoritserier genom tiderna får en fantastisk fin utgåva. Tjock, bra tryck och intelligent gjorda val i hur man bl.a. behandlar söndagssidorna gör detta till årets praktverk.

Yotsuba&! 4-5
av Kiyohiko Azuma
Ok, det här bryter mot vad jag sa överst men uppehållet var för länge så det kändes som en väldigt oväntat återkomst. Det här har blivit min absoluta favoritmanga genom tiderna. Varm, rolig och överaskande, detfinns inte mycket med att begära egentligen. Jag tror att när Yotsubas ärkefiende gjorde entre var den roligaste seriesekvens som jag läst under hela 2007. Äntligen någon som behandlar barn som de förtjänar!


Utanför listan men väl värda att nämna.

Army@Love Bk 1, Black Diamond Detective Agency, Boys Bk 1, Exit Wounds, Garage Band, Perry Bible, Professor's Daughter, Re-Gifters, Scalped Bk 1, Short comings, Wasteland 1-2

När jag tittar igenom listan så är det två saker som slår mig. Först och främst avsaknaden var album från förlag som Drawn & Quarterly & Fantagraphics som vanligtvis brukar vara det som jag tycker bäst om. Det andra som slår mig är hur många album kommer från serier som jag kommit i kontakt med tidigare och där endast albumet kom ut under 2007. Endast tre album var serier som jag inte läst tidigare i någon form och det tycker jag är alldeles för dåligt för att det amerikanska serieåret skall få godkännt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar