Staffars Seriers Blog: Angoulemevinnarna

28 januari 2008

Angoulemevinnarna

Listan på vinnarna av Angoulemes seriepriser finns uppe lite varstans bl.a. hos Komika Magasin. För ovanlighetens skull när det gäller Angouleme så känner jag till Là où vont nos pères (finns på engelska under titeln The Arrival och vi får in den på nytt om ett par veckor) som vann pris som bästa album och jag måste säga att det inte är ett album som jag tycker om. Vanligtvis så brukar jag uppskatta när serieskapare spänner bågen men valet att göra den helt ordlös gör att jag tappar intresset som serier med snygga teckningar och ointressant dialog tenderar att göra. Samtidigt kan jag förstå att vissa serieläsare (speciellt sådana som inte klarar av att läsa text och bild samtidigt) verkligen kan älska det. Det är mycket symbolik i albumet vilket får mig att tro att skulle den vara film så skulle den älskas till döds av Eva av Geijerstam.

Det är mer glädjande då att konstatera att Dupuy & Berberienne vann festivalens stora pris. Jag har tyckt oerhört mycket om alla de Monsieur Jean-historier som jag läst. Komika-Mikke rapporterar dessutom att han skall publicera något av dom i hans nya tidning Facil Grande vilket gör den till ett måste köp.

Kul dessutom att Tove Janssons Mumin-serierna får kulturskattspriset vilket för övrigt är ett väldigt kul inslag i bland de övriga priserna. Jag gillar verkligen hur Angoulemes täcker upp det mesta med sina priser. Publikens pris väger upp snobbarna i juryn och samtidigt får man en bredd med viktigaste albumen för åren, uppmärksammar debutanter, fansinskapare samt ungdomsserier. Riktigt skoj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar