Staffars Seriers Blog: Egmont tar över en del av Mangismos titlar

18 januari 2008

Egmont tar över en del av Mangismos titlar

Vi fick ett pressmeddelande idag om att Egmont Kärnan kommer att slutföra en del av de titlar som Mangismo gav ut. Det är ett intressant drag från Egmont och vad jag har kunnat se, det första livstecknet från Peter Sparring sedan hans flytt dit. Egmonts mangautgivning får nu ett rejält tillskott och rätt nödvändigt då den faktiskt varit rätt oinspirerade. Trevligt att se att en del serier blir avslutade även om vi hemskt gärna hade sålt de amerikanska albumen till de som ville läsa slutet.

Det titlar som de köper över är:
Kare First Love från nr 9, Hellsing fr. nr 7, I.N.V.U. fr. nr 4, Chrono Crusade fr. nr 6 samt Samurai Deeper Kyo fr. nr 23. Releasedatum för de böckerna är den 7:e mars så jag antar att vi kommer ha dom hos oss veckan efter.

Den titlel som jag höjer lite på ögonbrynen för att de väljer att fortsätta med är Chrono Crusade som jag inte hade förväntat mig att den skulle sälja särskilt bra på svenska marknaden men den fyller nog kanske ett behov av lite mer actionbetonad tonårsmanga.

De titlar som inte kommer att komma är Basara och Gravitation. Inte mycket att säga om det. Basara är en av de titlar som jag aldrig har förstått varför de har givit ut på svenska när det finns så mycket bättre att välja. Med tanke på att det bara är en volym kvar av Gravitation så är jag lite förvånad över att de inte avslutar den men det kan finnas många anledningar till det som exempelvis att rättighetsinnehavarna kräver att man ger ut serien från början. Där är i alla fall något som vi kan sälja den amerikanska boken till fansen.

6 kommentarer:

 1. Jag läste att det var japanerna som inte ville låta dem fortsätta med Gravitation. Synd, men jag är själaglad att Hellsing fortsätter - gillar inte den engelska översättningen, älskar den svenska

  SvaraRadera
 2. Mikke: Heh, Jag visste att jag hade läst om strulet tidigare hos dig. Nu kom dock officiella beskedet vilket gjorde värt att skriva och spekulera kring.

  Dancing moon: Intressant med åsikterna om översättningarna av Hellsing. Den titeln var en av de första som Studio Proteus inte gjorde åt Dark Horse utan det var ett helt nytt bolag som jag tror utvecklades till att bli DMP/Juné Manga/801 Media. Kul att höra att det finns svenska översättningar som folk uppskattar.

  SvaraRadera
 3. Trist att Basara inte har gått hem, varken hos de svenska läsarna eller kritikerna/seriekännarna. Det är en av mer minnesvärda och episka fantasyserier jag läst. Det är även en ovanligt mångsidig skildring av en ung hjältinna i en manga. Sällan får tjejerna vara så viljestarka och samtidigt sparka så mycket stjärt på samma gång, utan att tappa kläderna på var tredje sida, vilket annars är vanligt. Tyvärr döms väl serien ofta ut lite för snabbt pga sin annorlunda teckningsstil och lite fladdriga berättartempo. Om fler gav berättelsen en ordentlig chans skulle den nog ha fler läsare.

  SvaraRadera
 4. My: Jag tror att Basara också lider av att vara på tok för lång. Just nu är min teori att det är väldigt få mangor som håller mycket längre än 15 volymer.

  Tack vare de lite udda berättande så är den som du nämner svårsåld trots sina kvalitéer. Därför passar den betydligt bättre in i tredje eller fjärde generationens omgång av manga från ett förlag. Förhoppningsvis har man då byggt upp ett förtroende hos sina läsare att man genom en kampanj som säger att "den är udda men vi gillar den och vi tror att du gör det också" samt följa upp det med exempelvis en nöjdhetsgaranti. t.ex. "Gillar du inte de tre första numren skicka in dom så får du tre andra av oss!

  Frågan är om det är värt arbetet dock.

  SvaraRadera
 5. Samma sak hände ju med en massa fina serier som Viz mfl försökte publicera I USA. De kunde vara hur bra som helst, och hade säkert sålt okej om de hade släppts några år senare när alla köpte och läste allt som fanns. Nu kom de för tidigt, och i och med att de blev avbrutna mitt i så hade skeppet så att säga seglat för gott för deras skull. Får väl hoppas att mina farhågor inte slår in i Basaras fall.

  Det där med inte hålla mer än 15 volymer är väl lite olika beroende på tecknarens förmåga att hålla ihop berättelsen. Många bra serier håller ända upp över 20 enligt mig (Monster, 20th Century Boys, Nana), medan andra självdör. Mangan Life är ett plågsamt bra exempel på detta. Borde ha slutat vid 12, är numera 17 och jag har gett upp.

  SvaraRadera