Staffars Seriers Blog: 2007 år bästa serier- Svenska albumlistan

06 januari 2008

2007 år bästa serier- Svenska albumlistan

Som utlovat kommer här min lista över de bästa seriealbumen som publicerades på svenska under 2007, likt min amerikanska topplista så publicerar jag den i alfabetisk ordning.

80 romaner för dig som har bråttom
av Henrik Lange

Jag tror iofs att jag skulle uppskatta den här mer som dagspresserie men den funkar rätt bra som ge-bort-present till bekanta som man inte vet vad de tycker om. Det är imponerande hur Lange lyckas fånga böckerna på så få rutor.

Berlin- stad av sten
av Jason Lutes

Berlin är förmodligen den bok de senaste åren som vi fått absolut flest frågor på när del två skall komma ut. Jag är imponerad över formgivningen på den här utgåvan som är betydligt snyggare än den amerikanska.


Black hole
av Charles Burns

En av de mest uppmärksammade serieromanerna under 2006 kom ut på svenska. Något som är otroligt snabbt marscherat. Lite synd att stödet från förlaget verkar vara obefintligt och inskränka sig till att bara publicera den.

Elvis : ingen dag utan ångest
av Maria & Tony Cronstam

Elvis är min favorit bland de svenska dagspresserierna just nu. Maria Cronstams inträde som medförfattare har gjort att den höjt sig ytterligare ett snäpp. Gillar oerhört mycket att kärleken mellan de två kommer fram så starkt i seriealbumen.

Galago
Red Johannes Klenell

Något av årets nummer kan ha varit medredigerad av Mats Jonsson men Klenell hade huvudansvaret under året.
Galago har under det här året tagit ett stort steg framåt och blivit en antologi av yppersta klass. Äntligen så finns det utrymme för svenska serietecknare att göra längre serier än 4 sidor hit eller dit. De skall även ha beröm för att de tänker större än den svenska marknaden med Galago Int som vi kommer se mer av under 2008.

Gaston samlingsbox
av Franquin

Det här var den mest oväntade och även tror jag den mest glädjande utgivningen på svenska. Äntligen en deluxe-utgivning som vi kan sälja. Det här är serier som verkligen förtjänar att få en vettig komplett utgivning, nu hoppas jag bara på fler liknande projekt under 2008.

Jamen förlåt då
av Anneli Furmark

Mer norrländsk vardagsrealism från Furmark. Försvann på något sätt i Kartagos utgivning och skulle nog passa bättre på Ordfront/Galago eller hos Komika där hon kunde bli ett av de viktigare ankarna i deras utgivning.


Rabbinens Katt
av Joann Sfar

Det här förmodligen min favoritalbum de senaste åren. Otroligt kul att den kom ut, väldigt tråkigt att det inte blev något av Egmonts vuxenserieutgivning men väldigt glädjande att de försökte åtminstone.

Sibiu
av Jimmy Jönsson

Den mest imponerande debut på svenska under 2008. Jönssons självupplevda (?) resa till Drakulas slott lyfts väldigt mycket av det konstnärliga valet att inte teckna ögon vilket ger en rätt skrämmande ton till historien.

Tidigt på morgonen
av Henrik Bromander

Förmodligen ett av de obehagliste albumen som kommit på svenska under året. Väldigt underskattat och tyvärr obegripligt förbisedd av statens kulturråd när det gäller seriestödet. Jag tror att det här borde rankas som det bästa albumet under 2007 just på grund av obehagskänslan.


Vimmelgrind 3 Det stora snöovädret
av Mats Källblad

Påminner lite i känslan av fransk-belgiska humoristiska äventyrsserier typ Spirou utan att för den delen släppa det svenska. Mycket trevligt att Komika tar upp BonnierCarlsens utgivning och förhoppningsvis så får vi fler delar.Ok, så det blev 11 album den här gången då jag inte rikigt lyckades hitta vad jag skulle sålla bort. Det blev förvånandsvärt många svenska serieskapares album på listan. När jag först tittade igenom listan över utkomna album så trodde jag att den skulle domineras av utländska album i översättning där jag tycker att det kommit oerhört mycket bra serier men jag kände att jag hade positivare vibbar av flera av de svenska albumen.

Ett album som skulle ha kunnat komma in på listan men som vi inte kunnat få tag på från en distributör är Ett liv utan superkrafter är väl inte värt att leva av Daniel Ahlgren. Det är så irriterande med fjantförlag som inte verkar vilja att bokhandlare skall sälja deras böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar