Staffars Seriers Blog: Läste ett par nya serier i går

02 december 2007

Läste ett par nya serier i går

Det kom ett par nya skojiga titlar i senaste veckan som jag tycker att ni bör ta en titt på.The Ice Wanderer av Jiro Taniguchi (pris 219,50)

Det här skulle kunna sammanfattas av Jack London möter manga, fast vuxenmanga snarare än de ungdomsmanga som svämmar över i västerlandet (då hade den hetat Silverfang/Ginga Legend Weed). Taniguchi har helt klart läst in sig på väldigt mycket London och en av novellerna i boken är en bearbetning av ofullständigt London-manuskript men albumet innehåller mer än så. Han låter närvaron av naturen och dess grymhet vara kvar men låter ett par noveller utspela sig i Japan.

Som alltid är alla historier väldigt vältecknade och västerländska. Ni som såg SVT-programmet om manga som gick för något år sedan kommer kanske ihåg en manga-ka som gjort en historia om man som reste tillbaka till sin barndom. Det är Taniguchi som har gjort den mangan.Dane Dare #1 av Garth Ennis och Gary Erskine (40 kr för första numret)

Dan Dare är en klassisk brittisk seriehjälte som nu plockats upp av Virgin och fått en modernisering gjord av Garth Ennis. De teman som han har plockat upp är att Dan Dare är den sista försvararen av det brittiska samhället och att britterna är de enda som stått pall och skickat ut människor i rymden när övriga stormakter har misslyckats. De utsätts nu för yttre hot och Dan Dare som de pensionerat och som de ytterst motvilligt ber om hjälp. Det är en rätt blek framtidsvision som Ennis målar upp samtidigt finns äventyret där och vad jag antar är klassiska skurkar från Dan Dares historia.

Det är bara ett första numret men det lovar så otroligt gott för framtiden att jag redan nu vill pusha för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar