Staffars Seriers Blog: Vilka serier får kulturstöd

21 december 2007

Vilka serier får kulturstöd

Komika Magasin redovisar vilka album som har tilldelas seriestöd av statens kulturråd och vilka album som har avslagits. Jag finner bilden av vad som stöds rätt besvärande.

Två förlag får enligt redovisningen igenom det de stöder, Nisses böcker och Optimal Press. Optimal press tycker jag inte det är så mycket att säga om det är två böcker som mycket väl förtjänar kulturstöd och som fler behöver läsa. Att däremot Nisses böcker får stöd för bok 10 till 12 av Assar finner jag lite underligt. Det är inte som om det här är några bra böcker utav Assar utan det är samma gamla traggel som det varit de nio album innan. Därmed vill jag inte ha sagt att album av Ulf Lundkvist inte förtjänar kulturstöd men dessa gör det definitivt inte. Dessutom så har Alltid på en söndag vilket får mig att tro att det finns ett Lundkvistfan eller två i rådet som inte klarar av att bedöma om hans album förtjänar kulturstöd eller inte utan bara godkänner allt rätt av.

När vi ändå är inne på serier som inte förtjänar kulturstöd så kan jag inte förstå varför Rocky 11 & 12, Berglins tolva och Jan Stenmarks storpack får kulturstöd. Det är alla storsäljande album som inte behöver statens stöd för att generera vinst eller för den delen den spridning till bibliotek som det innebär. Nu har de iofs fått avslag på några böcker som Rogert, Nemi Bk 5 och skissbok av Markus Nyblom så de får inte igenom allt och Anneli Furmarks Jamen förlåt mig är väl värt allt stöd det kan få.

När det gäller avslagen så är det i första hand två saker som står ut. Galago 89 får inte stöd men Galago 88, 90 & 91 får det. Finns säkert någon anledning till det men det ser lustigt ut. Att däremot Henrik Bromanders Tidigt på morgonen inte får stöd har jag lite svårt att förstå. Jag skulle mycket gärna vilja veta hur de resonerade i det fallet.

En tydlig tendens i bland avslagen är att små förlag med bara enstaka album får avslag. Undantaget tycks vara Kolik som fick för Drift sitt andra album och Tranan och Trasten vars utgivning jag inte är bekant med som fick för En evighet i Tanger som i ärlighetens namn jag inte tror att de av pk-skäl inte kunde undvika att ge stöd, inte för att det är ett dåligt album men är det verkligen bättre än Vimmilgrind 3 eller Kanino. Det vete fåglarna.

När det gäller Komikas utgivning så är det glädjande att de svenska debutanterna alla fick stöd även om Jamil Manis album tillhör sådant som jag absolut inte förstår men samtidigt kan jag se hur den tilltalar kulturnissar som inte klarar av blandningen mellan ord och bild utan egentligen bara vill titta på bilderna.

Bilden jag får är av statens kulturåd är att de bedömer albumen efter någon slags mall där kända etablerade och i flera fall väldigt lönsamma serieteckare belönas framför lite mer okända och att genreserier, hur eftersatta de än må vara i Sverige, verkar avslås utan större eftertanke. Den mall som de verkar bedöma efter stämmer väldigt dåligt med vilka serier som verkligen är eftersatt på den svenska seriemarknaden. Vi saknar episka serier som the Portent eller Tanks och Statens kulturråd hjälper inte till med att fylla det utrymmet.

Pingat hosIntressant.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar