Staffars Seriers Blog: Urhunden 2007 Äntligen!

22 september 2008

Urhunden 2007 Äntligen!

Så har det meddelats vilka som har vunnit förra årets Urhunden bara tre månader lite drygt från det här årets utgång.

Priset till förra årets bästa originalsvenska seriealbum går till Jamen förlåt då av Anneli Furmark. Juryns motivering:
"för hennes självklara berättande i vardagsnära historier och inträngande personporträtt."
Grattis till Furmark som definitivt var det bästa valet bland de nominerade. Därmed blir hon den första svenska kvinnliga serieskaparen som vunnit Urhunden två gånger.

Priset till 2007 års bästa till svenska översatta seriealbum går till Olaf G. av Lars Fiske och Steffen Kverneland. Juryns motivering:
För sin utforskning dokumentärseriens potential. När Fiske och Kverneland reser in i konstnären Gulbranssons värld blir resultatet ett kulturhistoriskt verk där summan är större än delarna.

Här blir jag lite besviken dock. Olaf G. tyckte jag inte om. Två norska serietecknare som super och svinar samtidigt som de gör ett väldigt okritiskt idolporträtt av en iofs väldigt intressant norsk tecknare. Hade jag sluppit från tecknarnas tjatande om hur fantastisk Gullbrandsen var och allt han gjorde var gåvor från ett geni och istället presenterat mer av hans teckningar skulle det varit bra. Nu påminde det mig mest om två jobbiga nördar som är så uppe i sin förälskelse i ett specifikt ämne att de glömmer bort att andra behöver få ämnet presenterat för sig på ett litet annat sätt.

Däremot tycker jag det är oerhört kul att se att Lena Furberg får Unghunden. Juryns motivering
Unghunden tilldelas Lena Furberg, en serietecknare som sedan länge skapat mångsidiga och kvalitativa serier för hästälskande ungdomar. Hon har alltid arbetat med stor respekt för och i tät kontakt med en både trogen och krävande publik.
Ytterst välförtjänt och det är bara att gratulera.


Så hur lyckades jag
? Jag hade Furmark som en outsider och hade inte läst Olaf G. när jag skrev om nomineringarna utan bara gått på andras rekommendationer.

Utdelning kommer att ske på söndagsmorgon på bokmässan (för att garantera att så få journalister som möjligt uppmärksammar det hela, säger cynikern i mig)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar