Staffars Seriers Blog: 5 snabba med Niklas Asker

27 mars 2009

5 snabba med Niklas Asker

En av höjdpunkterna i den senaste katalogen var att se ytterligare en svensk debutera i utlandet. Niklas Asker är den andra svensken efter Naomi Nowak som hoppar över steget att etablera sig i Sverige innan man tar steget över atlanten. Något som jag blev lite nyfiken på.

1) Vem är Niklas Asker och varför gör du serier?

Jag bor i Malmö, jobbar som illustratör, målare och serietecknare. Har tre års måleriutbildning från Örebro och hade ett tag ambitioner att ägna mig helt åt måleriet. Men det jag sett av konsthögskolorna lockade mig inte så jag sökte mig till Malmö för att studera mitt andra stora intresse, serier. För mig handlar det om att berätta historier. Allt jag gör har en historia bakom sig, även mina målningar.2) Berätta lite om hur du kom att bli utgiven i USA?


När jag gick Serieskolan ville de att man skulle skaffa sig en mentor som jobbade i branchen. Jag kom inte på någon svensk jag ville ha som mentor (jag visste inte så mycket om den svenska scenen då) så jag frågade helt sonika Chris Staros, förläggare på Top Shelf Comics om han var intresserad. Chris brukar inte leka mentor åt nybörjare men som tur var hade han just läst en serienovell jag fått publicerad i antologin Stripburger som han gillare, så han sa ja direkt. Han lovade aldrig att de skulle ge ut någonting av mig men när min bok var klar gillade både han och Brett Warnock på Top Shelf historien så mycket att de nu ger ut den.3) Hur ser du på att du blev först publicerad i USA medan du ännu inte kommit ut med ett eget album på svenska?

För mig känns det inte så konstigt. Jag har läst mest amerikanska och europeiska serier under min uppväxt så det var bara naturligt att vilja bli utgiven på ett av de förlag jag var bekant med. Det är först nu på senare tid som jag på riktigt börjat upptäcka och uppskatta svenska serier och läser mycket från t.ex. Galago, Kartago och Kolik förlag. Och jag hoppas på en svenska utgåva av Second Thoughts också inom en snar framtid. Förlag är dock ännu inte bestämt.

4) Vad jobbar du nu på?

Nu är jag i början av ett stort projekt där jag försöker kombinera det folk traditionellt ser som serier och konst. Det är en historia som använder sig av många olika medier för att beskriva olika delar av en persons liv. Mer kan jag inte riktigt säga nu.

5) Vilken serie var den senaste som gav dig en kick?

Det jag sett från Benjamin Stengårds album "Ur djupen ropar jag till dig" verkar väldigt spännande! Han sitter i ateljen bredvid så jag har tjuvkikat lite. Boken släpps i morgon! (Vi har inte fått in den ännu, Staffans anmärkning)

Vi tycker det här är kul och vill hemskt gärna stödja detta så vi erbjuder de som förhandsbokar albumet fri frakt på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar