Staffars Seriers Blog: De bästa nya serierna under januari till mars

30 mars 2009

De bästa nya serierna under januari till mars

I vår avdelning Staffars Serier tipsar om har jag nu lagt upp de album som jag tyckt varit allra bäst under 2009. Jag måste säga att jag är känner mig oerhört positivt överaskad, speciellt som det under februari-mars kommit ut väldigt lite serier över huvud taget.

Följande saker har filtrerats bort från den här listan: bra serier som kommit med ytterligare ett album som All Star Superman, Criminal, DMZ och Fables, album som kom ut under 2008 men som jag läst först nu som Spagetthi Bros, saker jag inte hunnit läsa som Humbug samt det som jag missat (vad nu det skulle vara).

1) A Drifting Life
av Yoshihiro Tatsumi

Det här är ett mästerverk av sällan skådad tyngd (höhö). Över 850 sidor seriehistoria utifrån en serieskapare som valt att stå utanför den vanliga japanska serieindustrin och därför får ett litet eget perspektiv. Stark är också längtan efter acceptans både av Tatsumis broder men också av serieindustrin.2) Swallow Me Whole
av Nate Powell

Det här albumet blev mycket välförtjänt nominerad till ett bokpris av LA Times. En ära som endast tilldelats Maus tidigare. En ytterst vackert illustrerad bok som är ytterst suggestiv. Kan man använda magisk realism när man ser hallucinationer iscensatta? Hallucinationerna känns i alla fall ytterst trovärdiga och reaktionerna på dom från dom som bara ser konstigt beteende likaså.3) Pluto bok 1 och bok 2
av Naoki Urusawa baserad på en Osamu Tezuka historia

Det första albumet var lite hackigt pga det kändes som om kapitlen kom i fel ordning men det andra var oerhört spännande och lyfte serien väldigt mycket. En till ytan enkel whodunnit som får oerhörda bottnar i användet av robotar som själsliga varelser. Betydligt rikare än den Astro Boy-historia som den bygger på.

4) Miss Don't Touch me
av Hubert & Karascoet

Det här franska albumet förvånade mig. Där jag trodde att den skulle vara spekulativ var den återhållsam. Där jag trodde den skulle vara snäll blev den grov och där jag trodde att den var konventionell bröt den ramarna lite (och tvärtom). Ett kriminaldrama som jag tyckte gav en rätt bra känsla av 20-talets Paris.

5) 20th Century Boys Bk 1
av Naoki Urusawa

Bok 1 började mästerligt och jag förväntar mig att tvåan fortsätter i samma stil men eftersom bok 1 egentligen bara var förberedelser för det som komma skall så kan jag inte ranka den högre men det kändes verkligen som om det här är ett verk av någon som verkligen är på toppen av sin förmåga.

6) Dan Dare Omnibus
av Garth Ennis & Gary Erskine

Jag blev väldigt förtjust i det här serien där Garth Ennis inte bara uppdaterar Dan Dare-universumet utan även förhåller sig troget till dess förflutna. Allt kombinerat med en brittisk stoiskhet över ett förlorat imperium (och därmed förlorad moralisk rätt).

Det som slår mig när jag tittar på listan så är det en väldig övervikt av manga vilket förvånar mig lite då jag känt mig lite utbränd på just det men det har iofs berott på alltför många mangor om tonåringar och för lite Yotsuba&!. Dessutom saknar jag också nytt amerikanskt i den här listan. Det är egentligen bara Swallow me Whole som gripit tag i mig. Det är heller ingen ny mainstreamserie som jag fastnat för. Det oroar mig lite även om jag tror på ett par nya Vertigo-serier som the Unwritten. Det har också varit en enormt torftig svensk utgivning under, något som kanske är naturligt efter det fantastiska 2008 som svenska serier hade. Hoppas bara att den svenska utgivnignen kommer i gång snart.

Om året fortsätter det här bra så kommer vi prata om 2009 som vi idag pratar om 1986.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar